Oprez pri vožnji, apeluje Agencija za bezbednost saobraćaja

Od ove nedelje očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja, te apelujemo na vozače, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju da poštuju propise, budu strpljivi i koncentrisani, jer period nakon praznika i odmora, zbog opuštanja, nosi i povećan rizik. U narednim danima najavljeni su i vremenski uslovi koji drugačije utiču na kretanje vozila, pre svega zbog pada temperature, oblačnog i kišovitog vremena, a ponegde i snega, zbog čega su putevi često mokri i klizavi. Ujutru, ali i u ostalim delovima dana može se očekivati pojava mraza i magle, što dodatno otežava upravljanje vozilom. Stoga apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da povećaju oprez, posebno u pogledu brzine kretanja svog vozila i ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju.

???????????????????????????????Na vangradskim deonicama apelujemo na veći oprez u krivinama, posebno onim sa većim radijusom, gde usled veće brzine kretanja i slabijeg prijanjanja pneumatika na kolovoz može doći do gubljenja kontrole nad vozilom. Gubitak kontrole najčešće dovodi do sletanja vozila sa puta, naletanja na drugo vozilo ili čeonih sudara. Prema raspoloživim podacima, u takvim saobraćajnim nezgodama zabeležen je najveći broj poginulih i teško povređenih učesnika u saobraćaju, a to je bio slučaj i u toku meseca januara.
snowU gradskim sredinama naročito je važno povećati oprez u blizini pešačkih prelaza, u zonama škola i na semaforisanim raskrsnicama, zbog prisustva pešaka, a posebno dece, jer je počelo drugo polugodište u školama u Srbiji. U tom smislu podsećamo vozače da je u zonama škola dozvoljena brzina kretanja 30 km/h, kao i da se deca u blizini škole mogu zateći i pre početka i nakon završetka nastave. Ističemo da je oprez u vožnji neophodan, kako pored predškolskih ustanova i osnovnih škola, tako i u blizini srednjih škola, jer su mladi u ovom uzrastu veoma često izloženi riziku od stradanja. Poseban oprez u blizini vrtića i škola je važan jer se neretko u praksi dešavaju situacije u kojima deca iznenadno istrčavaju na kolovoz. Zbog toga apelujemo na vozače da se u zonama škola, čak i kada dece nema na kolovozu ili u blizini kolovoza, uvek kreću smanjenom brzinom, koja ne sme biti veća od ograničene.
stopKako su deca i u 2013. godini najviše stradala kao putnici u vozilu, podsećamo da se na prednjem sedištu ne smeju voziti deca mlađa od 12 godina, te da, bez obzira da li sede na prednjem ili zadnjem sedištu, svaki putnik u vozilu mora biti vezan sigurnosnim pojasom. Za prevoz dece mlađe od tri godine obavezno je korišćenje bezbednosnog sedišta. Čak i kada vožnja traje kratko, uvek koristite sisteme zaštite, jer se veliki broj nezgoda dešava na malim rastojanjima, kao i na početku ili pri kraju putovanja.