Kineski Qoros najbezbednije vozilo prošle godine po Euro NCAP testovima

Kinesko vozilo Qoros 3 Sedan najbolje je vozilo u 2013. godini po svim kriterijumima Euro NCAP testova. Ono je ostvarilo najbolji rezultat od maksimalnih pet zvezdica u svim segmentima ocenjivanja. Prethodne godine ukupno su testirana 33 vozila, a kriterijumi su bili zaštita odraslih putnika, dece, pešaka  i bezbednosna oprema koju ta vozila imaju.Prema informacijama koje AMSS ekskluzivno dobija od Euro NCAP, osim kineskog automobila, najbolji u svojim kategorijama su Renault ZOE  klase supermini, Lexus IS 300h klase veliki porodični auto, Kia Carens i Ford Tourneo Connect klase malo višenamensko vozilo, Jeep Cherokee klase  malo terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka i Maserati klase  „executive“.

 qoros3

Prošle godine Euro NCAP je unapredio sistem ocenjivanja zaštite dece u vozilu u skladu sa najnovijim, usaglašenim standardima njihove bezbednosti. Istovremeno, Euro NCAP je, kao jedan od segmenata ocenjivanja, počeo da testira i inteligentne sisteme za regulisanje brzine kretanja vozila koji nisu obavezna oprema. 

lexus-is-300h-1
Ove godine, pored postojećih testova, predstavljaćemo i rezultate testova novih sistema za izbegavanje sudara, kao što su autonomno hitno kočenje i pomoć za vožnju u istoj traci i upozorenje pri prelasku u drugu  – kaže  Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP, i dodaje da se nada da će ove nove tehnologije unaprediti nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju širom Evrope.