Opel Monza Koncept: Info-zabavni sistem i povezanost budućnosti

Efikasnost i povezanost su dve ključne tačke na koje će biti usredsređen razvoj sledeće generacije automobila. Proslavljeni koncept Opel Monza, koji je imao premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu je vizionarski i pionirski model u obe oblasti, koji omogućava fascinantan pregled razvoja vozila u budućnosti.

Koncept Monza, sa očaravajućim stilom eksterijera i inovativnom, modularnom izvedbom pogonske grupe, oličenje je elegantne i ultra-moderne efikasnosti na četiri točka, praveći i korak dalje u enterijeru. Tu Opelov najmlađi koncept automobila ostavlja snažan utisak jedinstvenom projekcionom tehnologijom i višestrukim mogućnostima povezivanja, koje izgledaju kao kvantni skok za današnje vozače, ali će uskoro predstavljati normalan deo svakodnevice.

Opel-Monza-Concept-288923-medium

Jednom kada se nađete za upravljačem, koncept Monza vas uvodi u potpuno novi i jedinstven svet instrumenata info-zabavnog sistema, svojom ultra-modernom LED projekcionom tehnologijom.

Vozači više nemaju posla sa konvencionalnim, individualnim, odvojenim monitrima koji prikazuju različite informacije; umesto toga pred njima se nalazi širok multifunkcionalan panel koji se pruža od jednih do drugih vrata i koristi se kao jedinstvena projekciona površina. Na površini se prikazuju informacije i dekorativni elementi, koje vozač može prilagoditi svojim potrebama, ukusu i raspoloženju.

2013-Opel-Monza-Concept-Illustrations-5-1920x1200

LED projektori stvaraju kontinuiran, multifunkcionalan displej, što je svetska premijera u automobilskoj industriji. Opelovi dizajneri su prvi koji su došli na ideju da ovu tehnologiju, dobro poznatu u području organizacije raznih događanja, primene u putničkom automobilu. 3D grafika je impresivna i obuhvata sve važne funkcije, počev od preciznih podataka o vozilu do internet i komunikacionih opcija, kao i dekorativne elemente. Dakle, koncept Monza nudi multifunkcionalni dizajn koji postavlja trendove: on izaziva čiste emocije, nudeću vrhunsku funkcionalnost. I oblast na kojoj se prikazuju informacije i pozadina mogu se pojedinačno konfigurisati prema ličnim potrebama informisanja i preferencama; upravljanje različitim menijima i displejima obavlja se pomoću glasovne kontrole i komandi na upravljaču.

opel-monza-concept-photo-539330-s-1280x782

Efikasnost i jasnoća ovde takođe predstavljaju prioritete: kada je u pitanju način na koji displeji prenose informacije, Opelovi inženjeri su se usredsredili na nalaženje najboljeg i najličnijeg načina kako bi bitne podatke učinili dostupnim vozaču. Pristup je bio “pojednostavljivanje mnoštva”, tako da se podaci o automobilu, navigaciji i  podešenjima pametnog telefona i vezi javljaju samo kada je to potrebno ili kada se to zahteva. Na taj način vozači mogu da koriste širok opseg informacija a da ne budu zatrpani tekstom ili slikama.

Ovo takođe čini koncept Monza modelom budućih HMI (interfejs čovek-mašina) sistema, obzirom da je dizajn njegovog enterijera zasnovan na nalazima najnovijih istraživanja u ovoj oblasti.