Novi Kia Soul sa najvišim ocenama za bezbednost

Novi Kia Soul, popularni urbani crossover, još pre dolaska na tržište od strane američkog udruženja za zaštitu u saobraćaju (NHTSA) na tamošnjim simulacijama sudara dobio je 5 zvezdica za bezbednost. Maksimalna ocena za Kijinog novajliju i ne čudi s obzirom na podugačak spisak standardne bezbednosne opreme i upotrebu čelika sa velikom zateznom čvrstoćom. Novi Soul pruža zabavu i neobičan dizajn, kao i mnoštvo standardne i dodatne opreme.

Impresivnih 66 posto šasije novog Soula izrađeno je od vrlo visoke čvrstoće čelika. Novi model strankama pruža neprocenjivu bezbednost po pitanju standardne bezbednosne opreme i tehnologije, koja između ostalog nudi 6 vazdušnih jastuka i 4-kanalni (s 4 senzora) kočioni sistem ABS sa pomoćnim kočionim sistemom EBD, koji uzima u obzir opterećenje vozila i raspodelu težine i koristi odgovarajuću kočionu snagu kako bi poboljšao kontrolu i stabilnost vozila. Dodatna standardna bezbednosna oprema nudi sistem za polaženje uzbrdo (HAC), sistem kontrole tlaka u pneumaticima (TPMS), elektronsku stabilnost vozila (ESC) i sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova (TCS).

New Kia Soul 2014-crash-test-photo

Soul je već u osnovi bogato opremljen pa će tako na američkom tržištu dolaziti sa npr. električnim podizačima stakala, centralnom bravom, električno podesivim i grejanim bočnim ogledalima, 6 zvučnika i audio sistemom, Bluetooth® wireless tehnologijom, SiriusXM satelitskim radiom i priključcima za USB/AUX. Tome je potrebno dodati i zaista velik izbor dodatne opreme. Novi Kia Soul s pet zvezdica po NHTSA 02 01 2014

Novi Soul u Evropi očekuje se na proleće 2014. godine.