Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept – Potpuno električni crossover

Nissan je predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva električna motora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i potpuno novim dizajnom brenda.

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima, dok je karoserija vozila oličenje čiste, besprekorne prirode električnih vozila. Vozilo predstavlja potpuni zaokret u Nissan dizajnu koji uključuje odvažnu, elektrificiranu prednju masku V-motion i oštro zadnje svetlo u obliku neprekidne linije, kratke prepuste i unutrašnjost koja se može pohvaliti gotovo salonskim uređenjem. Bočna strana vozila naglašena je aluminijumskim felnama sa pet krakova veličine 21-inča i po meri izrađenim gumama. Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, vozilo jednostavno klizi kroz vazduh. Dizajn zadnjeg dela Ariya Concepta takođe predstavlja odstupanje od tradicionalnog dizajna SUV-a, ponajviše zahvaljujući snažnije nakošenom C-nosaču koji se neprimetno stapa s poklopcem prtljažnika. Zadnje zatamljeno svetlo u obliku neprekidne linije proteže se čitavom širinom zadnjeg dela. Zadnji blatobrani i povišeno zadnje krilo nimalo ne skrivaju snagu ovog vozila.

Dok spolja Ariya Concept igra na kartu uglađenosti i senzualnosti, njegova unutrašnjost odražava želju za besprekornim povezivanjem tehnologije i svakodnevnice, obogaćenu preciznim japanskim dizajnom. Ovaj koncept nudi udobna sedišta čiji izuzetno tanki okvir doprinosi povećanju prostora unutrašnjosti, kao i boljoj vidljivosti.

Nissan Ariya Concept opremljen je najnovijom verzijom Nissanovog nagrađivanog sistema za pomoć u vožnji, ProPILOT 2.0, za udobniju vožnju sa još više samopouzdanja. Novi sistem omogućuje navigacionu vožnju autoputem i vožnju slobodnih ruku u jednoj traci. Uključivanjem navigacionog sistema vozila za pomoć u upravljanju automobilom na unapred definisanoj ruti na označenim putevima, sistem vozaču može pomoći prilikom preticanja, prestrojavanja ili izlaska sa autoputa sa više prometnih traka.

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i zadnji električni motori vrhunskih performansi. Oni omogućuju trenutni prenos okretnog momenta i raspoređuju ga između prednjih i zadnjih točkova. Ovaj raspored omogućuje ravnomernu, predvidljivu raspodelu snage na sva četiri točka jednako dobro ili još bolje od vrhunskih sportskih automobila. Ariya Concept garantuje vrhunske performanse u skretanjima i prijanjanje na klizavim površinama, kao što su sneg ili šljunak. Vozač pritom ne mora menjati svoj stil vožnje, ugao upravljača, pa čak ni pritisak na papučicu. To postiže zahvaljujući snažnim motorima koji snagu prenose na sve točkove.

Zahvaljujući intuitivnoj tehnologiji Ariya Concept savršeno se uklapa u svakodnevni život vozača, u vožnji ili izvan nje, pružajući slobodu i užitak u mobilnosti bilo kada i bilo gde.

Pomoć na putovanjima nije ograničena samo na vozilo. Jedna od karakteristika povezivanja čoveka i mašine jeste navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga u vozilo i zatim prati upute navigacionog sistema vozila. Ako se do konačnog odredišta stiže peške, sistem će poslednju deonicu rute automatski poslati vozačevom pametnom telefonu. Dok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svetla dobrodošlice, a vozilo se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može odabrati podešavanja kao što su položaj vozačevog sedišta i temperatura, čak i pre nego što uđe u vozilo. Zatim ih može sačuvati na svom pametnom telefonu kao svoj jedinstveni profil.

U vožnji, Smart Route Planner automatski prepoznaje stanice za punjenje i planira punjenje tokom putovanja. Tako garantuje vozaču da će sigurno stići do odredišta, bilo ono blizu ili daleko. Vrhunski sistem za upravljanje skladištenjem energije omogućuje veći domet, bez dugih punjenja koja remete plan putovanja. Kad je vreme za punjenje, Ariya Concept upotrebljava CHAdeMO brze punjače za brzo i praktično punjenje. Priključak za punjenje otključava se nakon što se vozač približi, a zatim ga raznobojnim signalnima obaveštava o trenutnom statusu punjenja.

Kad je parkiran na poslu ili kod kuće, Ariya Concept omogućuje upotrebu tehnologije Nissan Energy. Ona omogućuje povezivanje s električnom mrežom za punjenje baterije, pokretanje uređaja u kući ili na poslu, čak i prodaju električne energije energetskoj mreži. Nissan Energy pomaže vozačima da u potpunosti iskoristi mogućnosti Ariya Concept koja nadilaze vožnju i uključuju svaki aspekt života.

Iako je reč o konceptnom vozilu, odvažan izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi spoljašnjeg dizajna u bliskoj budućnosti bi se mogli naći u proizvodnji.