NOVI RENAULT CLIO OSVOJIO JE 5 ZVEZDICA NA EURO NCAP-ovim TESTIRANJIMA KAO NAJSIGURNIJE VOZILO ZA SVE

Novi Renault CLIO je ocenjen sa pet zvezdica na Euro NCAP testu. Najprodavanije vozilo grupe Renault je ispitano u skladu sa novim, strožijim protokolom koji je uveden prošle godine i postiglo je najbolju ocenu na osnovu rezultata na najvišem nivou, nezavisno od segmenta.

Premda će peta generacija legendarnog Renaulta CLIO biti predstavljena uskoro, već uživa status jednog od najsigurnijih gradskih vozila koje je testirao Euro NCAP. Ovo je 22. po redu vozilo ove grupe koje je ocenjeno sa maksimalnih pet zvezdica. Novi Renault CLIO ostvareni uspeh može da zahvali poboljšanoj pasivnoj sigurnosti i najzaokruženijoj ponudi sistema za pomoć u vožnji u svojoj klasi.

Zasnovan na sasvim novoj Alijansinoj modularnoj platformi CMF-B, novi CLIO se odlikuje optimalnom konstrukcijom karoserije, obnovljenom strukturom sedišta i sigurnosnim pojasevima osmišljenima da pružaju optimalnu podršku za sve putnike, bez obzira na njihovu veličinu ili položaj u automobilu, a ukupnoj sigurnosti doprinose i pirotehnički predzatezači i graničnici sile zatezanja. Renault zagovara upotrebu tehnologije Fix4sure zbog njene izuzetne sposobnosti da zadrži putnike na mestu i spreči podvlačenje. Osim toga je, zahvaljujući vrhunskoj prostranosti novog Renaulta CLIO-a, u njega moguće postaviti dečije sedište bilo koje vrste, napred i pozadi, uz pomoć pričvrsnih tačaka ISOFIX i sistema i-Size, a pruža i bolju zaštitu za glave putnika u zadnjem delu vozila u slučaju bočnog sudara.

Novi CLIO nudi i bogatu serijsku opremu koja uključuje: 6 vazdušnih jastuka, ABS sa sistemom za pomoć pri naglom kočenju, kameru i radar, tempomat/graničnik brzine, upozorenje na neprivezani sigurnosni pojas kao i poziv hitnim službama u slučaju nezgode.

Nova arhitektura elektronske opreme Renaulta CLIO omogućila je uvođenje aktivnog sistema za kočenje u nuždi sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i drugih vozila, a njenu efikasnost potvrđuje ocena Euro NCAP-a (11/12). Kako bi pružio još veću udobnost i sigurnost, novi CLIO će uskoro uvesti napredne sisteme za pomoć u vožnji, kao što je sistem za pomoć u vožnji autoputem i u saobraćajnim gužvama, što će predstavljati prvi korak ka potpunoj autonomnosti vožnje.

Kao svestrani gradski automobil, novi CLIO nudi najbolju sigurnost u svim svojim verzijama, čime ponovo potvrđuje Renaultovu stručnost u području sigurnosti za sve, bilo da se radi o putnicima ili drugim učesnicima u saobraćaju.