Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila, koja izgleda vrlo atraktivno. I pikantno. Koncept HabaNiro je potpuno električno vozilo s pogonom na 4 točka, koji isključivo na struju prelazi nešto više od 480 kilometara. Radi se o vozilu s 4 sedišta, koje je namenjeno 5. (najvišem) stepenu autonomne vožnje, s vratima koja se podižu i naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sleteli na Mesec. Ali to nije nikakav superauto iz mašte, koji verovatno nikada neće biti napravljen, nego proročki uvid u budućnost mobilnosti, kada će automobili skladno spajati dizajn, praktičnost i kreativnost.

HabaNiro je kompaktni krosover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definisati. To je ustvari potpuno električno i svaštoliko vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, krosover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture. Za dizajn HabaNira je karakteristično energetsko uzajamno delovanje zaštitnih metalnih sivih obloga, koje obuhvataju prednje točkove, protežu se do bokova i jarko crvenih ploča kod C stuba i produžuju se preko krova. Ova dva elementa stvaraju živahnu energiju i napred nagnut položaj, koji nagoveštava da je HabaNiro spreman za poletanje.

HabaNirovu masku motora, koja podseća na njušku ajkule, dopunjuju svetleće crni aluminijski “zubi”, koji liče na otvore, koje obično nalazimo na vrhunskim elektronskim uređajima. Kabina, bogato opremljena visokotehnološkimi pomagalima HabaNirova vrata koja se dižu i podsećaju na leptirova krila ili pak makaze, nagoveštavaju njegov u budućnost usmeren dizajn. Unutrašnjost jarko crvene boje predstavlja strast i živahnost. U modernoj i prozračnoj kabini odskaču mašinski obrađena prednja sedišta s grubim uzorkom, koja izgledaju kao da lebde u prostranoj kabini. Pročišćenim površinama u kabini i savremenom izgledu nesumnjivo doprinose i izostanak pravougaonih ekrana i klasičnih upravljačkih tastera i dugmadi. Umesto toga HabaNiro donosi ekran (HUD – Head Up Display) preko celokupne širine vetrobranskog stakla, kojim se upravlja pomoću konkavne instrument ploče, s velikim interaktivnim ekranom na dodir s tehnologijom senzoričnog odaziva osvetljenja (SLF – Sensory Light Feedback). Tehnički sistem opcionalnog deljenja (TOSS – Technical Option Sharing System) korisnicima omogućava jednostavno kretanje između opcija na projicirnom ekranu.

Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući savremenom sistemu ventilacije (PVS – Perimeter Ventilation System), koji gotovo nečujno u obliku vazdušne zavese dovodi u kabinu hladan ili topao vazduh. Suptilan sjaj geometrično dizajniranog poda se odražava na površinama po celoj kabini. Osvetljenje kabine (LCE – Lighting Color Effect) može biti blago ili intenzivno, dok nijansa osvetljenja može da menja ambijent u kabini. Kada je uključen HabaNirov peti stepen autonomne vožnje, upravljački obruč i instrument tabla se pomeraju unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora.

HabaNiro donosi Kijin sistem prilagođavanja vozila emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D. – Real-time Emotion Adaptive Driving), koji su početkom godine predstavili na sajmu zabavne elektronike CES u Las Vegasu. Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživeti Kia je u poslednjih 18 meseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride, koji su takođe nastali kao plod mašte.