ŠKODA redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela SCALA

Sa novim karakterom, novom tehnologijom i novim imenom, ŠKODA SCALA potpuno redefiniše segment kompaktnih automobila češkog brenda. Ime „SCALA“ dolazi iz latinskog jezika i znači „stepenice“ ili „merdevine“. Hatchback kombinuje emotivni dizajn funkcionalnosti, kao i „state-of-the-art“ povezivanje i prenosi senzualni dizajnerski jezik studije VISION RS na serijsku proizvodnju po prvi put. U ponudi je pet varijanti motora izlazne snage od 66 kW (90 PS) do 110 kW (150 PS). Pored toga, SCALA nudi visok nivo aktivne i pasivne bezbednosti, full-LED farove i zadnja svetla, dosta prostora za putnike i njihov prtljag, kao i mnoštvo Simply Clever rešenja. Na tržištu Srbije će se pojaviti u prvoj polovini 2019. godine.

Pokretanjem modela SCALA, ŠKODA je napravila nekoliko koraka napred u pogledu razvoja i pozicioniranja u segmentu kompaktnih vozila. Odličnom povezanošću, visokokvalitetnom opremom i izvanrednim materijalima, savršeno predstavlja sve vrednosti brenda. SCALA je zato vrlo privlačna mlađoj ciljnoj grupi koja je fokusirana na dizajn i shvata važnost prostranosti koju pruža ŠKODA, najveći prtljažnik u segmentu i odličan odnos cene i kvaliteta.

Na prvi pogled kod modela ŠKODA SCALA se može uočiti sledeće:

Spoljašnji dizajn: ŠKODA SCALA je prvi ŠKODA automobil koji je implementirao viši nivo dizajnerskog jezika brenda, i to na veoma emocionalan i autentičan način. Ovo je prvo ŠKODA vozilo u Evropi koje se proizvodi sa natpison ŠKODA na poklopcu prtljažnika umesto loga brenda. Aluminijumske felne veličine čak do 18“ naglašavaju dinamičnost; jedinstven, produžen zadnji prozor dostupan uz Emotion paket daje modelu ŠKODA SCALA prepoznatljiv stil.

Unutrašnji dizajn: Novi enterijer zasnovan je na konceptualnoj studiji VISION RS. Kombinuje ergonomiju i emotivnost sa prostranošću tipičnom za ŠKODA automobile, kao i najvećim prtljažnim prostorom u segmentu. Prijatnu atmosferu stvara ambijentalo osvetljenje, tople nijanse i šavovi na presvlakama sedišta u kontrastnoj boji koji su opciono dostupni za Suedia tip presvlaka. Kao opcija, grejanje prednjeg vetrobranskog stakla i grejanje volana pružaju još više udobnosti.

Pogonski agregati: Tri 1.0-litarska ili 1.5-litarski TSI motor i 1.6-litarski TDI proizvode izlaznu snagu od 70 do 110 kW (95 do 150 PS). Motor 1.0 G-TEC isporučuje snagu od 66 kW (90 PS) i dizajniran je tako da ga pokreće ekološki prihvatljiv prirodni gas (CNG). Ovaj motor će biti dostupan kasnije u 2019. godini. Pet efikasnih turbo motora, naravno, ispunjavaju standarde emisije.

Sistemi asistencije: Mnoge sisteme asistencije koje nudi model ŠKODA SCALA su nam već poznati iz višeg segmenta vozila. Opciona Side Assist funkcija pokazuje da li se vozilu nešto približava od pozadi kao i da li je vozilo u mrtvom uglu čak do 70 m udaljenosti – 50 m više od sistema za detektovanje vozila u mrtvom uglu. Adaptivni tempomat (ACC) koji se može koristiti pri brzini do 210 km/h, kao i Park Assist, je takođe opciona ponuda. Sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci i Front Assist sa City Emergency Brake su deo standardne opreme.

Tehnologija i bezbednost: SCALA je opremljena LED farovima i zadnjim svetlima kao standardnom opremom, full-LED verzije su dostupne kao opcija – i po prvi put u brendu ŠKODA – ovaj automobil ima dinamičke zadnje indikatore pravca. Automobil je opremljen sa čak devet vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena sa strane vozača i, po prvi put u segmentu, opcioni bočni vazdušni jastuci. U slučaju opasnosti od sudara, opciono je dostupan sistem zaštite putnika (Crew Protect Assist) koji automatski zatvara prozore i zateže pojaseve na prednjim sedištima.

Infotainment: Opcioni Virtual Cockpit ima ekran od 10.25“ – najveći u segmentu. Infotainment sistemi treće generacije MIB modular infotainment matrix dolaze sa ekranom od 6,5 do 9,2“. Samostojeći ekran osetljiv na dodir je pozicioniran visoko na instrument tabli i stoga je lako vidljiv vozaču i suvozaču; opciono ŠKODA Sound System ima subwoofer i deset zvučnika. Uz pomoć mnogo novih ŠKODA Connect mobilnih online usluga, automobil se može zaključati i otključati uz pomoć mobilnog telefona, a softver infotainment sistema ili mape se mogu ažurirati. SCALA je uvek online zahvaljujući ugrađejoj SIM kartici sa LTE konekcijom.

Simply Clever: ŠKODA SCALA dolazi sa mnoštvom Simply Clever rešenja, uključujući – po prvi put u segmentu – električno otvaranje vrata prtljažnika sa Tip-To-Close funkcijom i uvlačenjem kuke za vuču, koja se može električno otpustiti ili sklopiti pritiskom na dugme u prtljažniku.