Detail

Jedini konceptni automobil predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu, predstavlja delo inženjera Volkswagen grupe. Audi e-tron GT limuzina bi trebalo da predstavlja treći čisto električni automobil cenjene nemačke luksuzne marke, a u serijsku proizvodnju je planiran da bude uveden tokom 2020. godine.

Limuzina će biti izložena u prodajnim salonima nakon krosovera e-tron, kao i nakon kupe verzije nazvane e-tron Sportback. Prva dva čisto električna automobila sa četiri prstena na haubi, pojaviće se na tržištu tokom 2019. godine. Audi e-tron GT sedan biće rođak superpremijum modela Porsche Taycan, a zaista je teško oprediliti se koji od njih poseduje spektakularniji dizajn. Za razliku od SUV-a, Taycan i e-tron GT su utemeljeni na novoj, zajedničkoj platformi namenjenoj električnim premijum modelima.

Ipak, e-tron GT i Taycan nisu identična vozila. Karoserija e-trona GT je izrađena od naprednog čelika i aluminijuma dok je krovna konstrukcija izrađena od plastike ojačane ugljenčnim vlaknima. U smislu veličine i proporcija, upravo prikazani koncept je veoma blizak, takođe fenomenalno dizajniranom, Sportback modelu Audi A7. Kao i kod bratskog modela Porsche Taycan, novi e-sedan iz Audija poseduje električni sistem koji funkcioniše na 800 volti.  Svakako je interesantna mogućnost bežićne dopune baterija putem indukcijske sprave koja bi morala da bude ugrađena u pod garaže. Kada je baterija napunjena do maksimalnog kapaciteta, a u skladu sa strožijim WLTP protokolom, Audi e-tron GT može da prevali do 400 kilometara, pre nego što ponovo mora na stanicu za napajanje električnom energijom.

Prelep sedan pokreću dva sinhrona elektromotora, koji su smešteni na obe osovine, a ukupna snaga sistema iznosi 590 “grla”. Takva moć može da katapultira skoro pet metara dugu limuzinu, iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,5 sekunde. Ubrzanje do 200 km/h potrajaće 12 sekondi, a maksimalna brzina iznosi 240 km/h. Instalirana su tri ekrana osetljiva na dodir, prednje svetlosne grupe koriste lasersku tehnologiju na bazi fosfora, što se i ne može nazvati iznenađenjem, jer je dostupna na svim serijskim modelima marke Audi.

Proizvođač se opredelio da izborom materijala za unutrašnjost noviteta, dodatno naglasi ekološku prirodu vozila, pa su korišćeni sintetičke tkanine, uključujući i one kojim su obložena sedišta.  Očigledno je da će u naredne dve godine, Nemci dodatno “izbrusiti” talentovanu limuzinu, ali da se serijska verzija neće, barem izgledom, menjati drastično.  Imamo obećanje proizvođača da će do 2025. godine predstaviti dvanaest električnih modela u različitim segmentima.