Ulična vožnja motociklima dobila je potpuno novu dimenziju kada je 1981. godine lansiran originalni Suzuki “katana” koji je izazvao potpunu senzaciju. Kao japanskim mačem, po kojem je i dobio ime,  presekao je postojeće i uveo u sasvim nove tokove vožnju na dva točka.

Osvojio je srca bajkera širom sveta i zauvek promenio moto trendove. Uticaj je bio toliko veliki da je “katana” i do današnjeg dana nastavila da bude uzor u sveukupnom dizajnu motora. Suzuki nikada nije izgubio svoju strast za “katanom”. Ulična legenda osamdesetih živi sa kompanijom i uspešnim genereacijama dizajnera i inženjera koji su strpljivo čekali dan kada će jedan ovakav klasik dobiti svoje moderno izdanje.

Katana 3.0. koncept predstavljen je na prošlogodisnjem salonu u Milanu. Reinkarnacija legendarnog modela osvojila je publiku. Kompanija Suzuki, pažljivo ošluskujući, osetila je da je pravo vreme za „predstavu“ i novi koncept legendarne “katane”! Iza koncepta stoje poznati moto dizajner Rodolfo Frascoli i radionica Engines Engineering, a cilj je – pokazati kako bi mogli da ožive klasično ime iz svoje linije i kreiraju novu legendu “katane” za 2020. godinu.