Treće tromesečje 2018. godine najbolje tromesečje MOL Grupe u tri godine

Beograd, 1. novembar 2018 –MOL Grupa je objavila finansijske rezultate za treće tromesečje 2018. godine. Materijalno povećanje čiste CCS EBITDA-e u trećem tromesečju dovelo je do rasta EBITDA-e na više od 2 milijarde dolara u prvih 9 meseci ove godine.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi je komentarišući rezultate istakao: „Ostvareni dobri rezultati trećeg tromesečja omogućiće nam da s lakoćom ostvarimo ili premašimo naš novi cilj od 2,4 milijarde dolara čiste CCS EBITDA-e u 2018. godini, a nastavili smo i s našom strateškom poslovnom trensformacijom te postigli važne ciljeve u poslednja tri meseca. U trećem tromesečju smo povećali EBITDA-u i slobodni novčani tok za više od 20 %, s obzirom na to da je Upstream profitirao od visokih cena nafte i imao najveći novčani doprinos, Usluge kupcima nastavljaju sa dvoznačnim rastom, a Downstream je ostao na istoj razini kao i prošle godine uprkos slabijem makro okruženju. U međuvremenu smo potpisali paušalne EPC ugovore za projekt za poliol i dogovorili strateško partnerstvo u recikliranju plastike tokom tromesečja.“

EBITDA Upstreama u trećem tromesečju iznosi 319 miliona dolara što je 70 % više u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući rastu cena nafte i plina. Prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika u trećem je tromesečju bila marginalno niža i iznosila je 108.300 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), s obzirom na to da je povećanje proizvodnje na području Catcher u Velikoj Britaniji uglavnom neutralizovalo uticaj planiranih godišnjih održavanja.

Čista CCS EBITDA Downstreama ostala je na gotovo istom nivou u trećem tromesečju, pored znatno slabijih rafinerijskih i petrohemijskih marži, te je iznosila 262 miliona dolara. Slabije marže uglavnom su nadoknađene većim količinama i boljim prodajnim maržama u proizvodnji u ovom tromesečju.

Usluge kupcima nastavljaju s dvoznačnim rastom podstaknutim dinamičnim širenjem marži robe široke potrošnje i pozitivnim trendovima na tržištu goriva. Segment je dostigao novi najbolji tromesečni rezultat sa 147 miliona dolara, što je 11 % više u odnosu na isti period prošle godine. S obzirom na to da je uvođenje koncepta robe široke potrošnje znatno ubrzano, broj obnovljenih maloprodajnih mesta s implementiranim Fresh Corner objektima popeo se sa prošlogodišnjih 363 na ukupno 606 lokacija.

EBITDA plinskog segmenta dostigla je 25 miliona dolara, što je pad u odnosu na isti period prošle godine zbog manjih količina i povećanih troškova energije.