Nova Mercedes-Benz B-Klasa predstavljena u Parizu

Mercedes-Benz B-Klasse, denimblau // Mercedes-Benz B-Class, denim blue

Nova Mercedes-Benz B-Klasa stavlja naglasak na sportski duh Sports Tourer-om. On izgleda još dinamičnije u odnosu na prethodni model i agilnija je na putu dok u isto vreme nudi veći nivo komfora.  Avangardna unutrašnjost ostavlja jedinstven utisak svojim prepoznatljivim dizajnom komandne table. Jedna od glavnih odlika komandne table je masivni osnovni deo koji se spušta ka putnicima i prosečen je u oblasti vozačai suvozača. Intuitivni korisnički interfejs prilagodljivog MBUX multimedijalnog sistema postavljaju nove standard.

Njegove izuzetne karakteristike uključuju brilijantnu grafiku, “Hey Mercedes” glasovno komandovanje, “touch screen” u standard i funkcije kao što su MBUX Augmented Reality. Kada je u pitanje aktivna bezbednost, vrhunski pomoćni sistemi za vožnju čine B-Klasu liderom u segmentu zahvaljujući funkcijama prenetim sa S-Klase. Uz to, unutrašnjost vozila je prostranija, dok su motori efikasniji i čistiji. Osmo-stepeni menjač sa duplom spojnicom će po prvi put biti ugrađen na B-Klasi. Početak prodaje nove B-Klase je predviđen za 3 decembar 2018, pri čemu će isporuka početi u Februaru 2019-te.

“Praktičnija nego ikad, sa još više stila/(elegantnija nego ikad)” su reči kojima je Britta Seeger, član Upravnog odbora Daimler AG, odgovorna za Mercedes-Benz Cars Sales, karakteriše novu B-Klasu. “U našem portfolio kompaktnih vozila, ovo je savršeno vozilo za celu porodicu. Istovremeno MBUX – novi Mercedes-Benz User Experience – obezbeđuje B-Klasi potpuno novo iskustvo za stranke svojim funkcijama koje su nekada bile rezervisane za vozila luksuzne klase.”

“Najnoviji model poslednje generacije kompaktnih vozila Mercedes-Benz-a, B-Klasa ispisuje i dalje upečatljivo poglavlje  u priči o uspehu dinamičnih Mercedes-Benz Sports Tourer-a,” kaže  Gorden Wagener, Glavni dizajner Daimler AG-a. “Svojim emocionalnim i u isto vreme čistim dizajnom, nova B-Klasa se utapa u dizajn jezik Senzualne Čistoće.”

Ideja dizajnera je bila da učini da se B-Klasa  vizuelno ističe u svetu minivan vozila. Ta ideja je prihvaćena i izvedena, pomoću dugog među-osovinskog rastojanja (2729 mm) sa kratkim prepustima, i linijom krova koja se lagano spušta kao i većim točkovima dimenzije 16 do 19 inča, kako bi se naglasila dinamičnost proporcija. Relativno spljošten, istureni prednji deo vozila sa tečnim prelazom sa poklopca motora na A-stub i na vetrobransko staklo, zajedno sa snažnim bokovima vozila, naglašava sveukupni sportski izgled.

Takođe ovo važi i za glavna svetla niskog profila, čija je visoko kvalitetna unutrašnjost, sa visokim nivoom detalja i preciznosti dostupna već za osnovni modle sa H7 sijalicama i LED dnevnim svetlima. U slučaju poručivanja LED glavnih svetala ili većeg nivoa opreme. B-Klasa poseduje svoju sopstvenu prepoznatljivu formu dnevnih svetala u obliku dvostruke baklje. Opciona  MULTIBEAM LED glavna svetla imaju posebno naglašen sportski izgled. Ovaj tip svetala omogućava brzo, elektronski kontrolisano prilagođavanje glavnih svetala trenutnim uslovima u saobraćaju. Ova opcija je sada preneta sa vozila luksuzne klase, i imala je svoje prvo pojavljivanje na novom modelu A-Klase. Zahvaljujući ovom sistemu B-Klasa ima prepoznatljiv i upadljiv izgled i dodatne bezbednosne funkcije.

U zadnjem delu, širina vozila je naglašena dvodelnim zadnjim svetlima, reflektorima koji su integrisani u zadnji branik i prepoznatljivom crnom oblašću branika u donjem delu koja poseduje izgled difuzora sa hrom lajsnom. Veliki krovni spojler, zajedno sa crnim usmerivačima vazduha visokog sjaja na bokovima zadnjeg vetrobrana, obezbeđuju poboljšane aerodinamičke karakteristike dok u isto vreme ostavljaju utisak sportskog vozila.

Koeficijent otpora vazduha cd kod nove B-Klase u zavisnosti od opreme kreće se od 0.24 (prethodni model: 0.25). Niža linija krova dalje doprinosi najboljem rezultatu u toku vazduha u klasi zahvaljujući manjem profilu zadnjeg dela vozila. Pored toga inženjeri aerodinamike  su smanjili buku koja nastaje od vetra zahvaljujući radu na svakom detalju spoljašnjosti vozila. Prednosti : održavanje visokog nivoa pažnje kao i mogućnost vođenja opuštenog razgovora u kabini vozila.

Poboljšana geometrija sedišta i niža pojasna linija obezbeđuju još bolji osećaj prostranosti nego kod prethodnog modela. Vozač sedi 90 milimetara više nego u novoj A-Klasi, zahvaljujući čemu ima izuzetno dobar pregled oko vozila – takođe zahvaljujući optimizovanom poprečnom preseku stubova krova, koji zaprečuju pogled u manjoj meri nego ranije.