Brend Alfa Romeo proslavio poseban rođendan

Alfa Romeo brend je 24. juna napunio 108 godina: naime, prvi auto koji je poneo A.L.F.A. oznaku na svom hladnjaku, sa 24 KS, je napravljen još pre nego što je osnovana fabrika Anonima Lombarda Fabbrica 24. juna 1910. godine, a Corsa verzija je odmah ostvarila sjajne rezultate na raznim takmičenjima.

Istoriju brenda Alfa Romeo, koja se proteže preko 108 godina, karakteriše DNK satkan od raznih trka i takmičenja, što je danas oslikano u Nirburgring izdanjima modela Giulia Quadrifoglio NRING i Stelvio Quadrifoglio NRING, sa posebnim bojama napravljenim specijalno za njih. Ovo su dva nesvakidašnja automobila, napravljena u serijama od po samo 108 modela kako bi se obeležilo 108 godina brenda Alfa Romeo;  oni predstavljaju izvrsnost brenda u smislu tehničkog sadržaja, performansi i stila.  Uz ove elemente, tu je i ugodno i ekskluzivno iskustvo korisnika, namenjeno kolekcionarima i najvernijim kupcima koji će voziti modele u kojima se spajaju nagrađivane performanse i tehnologija. Zapravo, u prilog karakteristikama Quadrifoglio verzija, ove NRING verzije imaju i posebnu opremu kao i specijalan „paket dobrodošlice“.

Sa 510 KS, 2,9-litarski Bi-turbo V6 motor koji je stavljen u modele Giulia i Stelvio Quadrifoglio je najsnažniji Alfa Romeo motor, koji je danas dostupan za vožnju na putu; a takođe je u stanju da zasija i na stazi: nije slučajnost to da je Stelvio Quadrifoglio najbrži terenac na svetu, držeći prvo mesto u toj kategoriji na Nirburgring stazi, na kojoj je Alfa Romeo brend ispisao neizbrisive stranice svoje duge i slavne istorije. Stelvio je iskoristio svoj obrtni moment of 600 Nm, ubrzanje od 0-100 km/h za 3,8 sekundi i maksimalnu brzinu od 283 km/h da pređe 20,832 km dugu Nordšlajfe (Nordschleife) stazu za 7 minuta i 51,7 sekundi.

Ne samo Nirburgring: ove sezone, Alfa Romeo se vraća i na staze Formule 1, i slavlje koja je Alfa Romeo muzej u Arezeu pripremio za rođendan brenda bio je omaž njegovom sportskom srcu (cuore sportivo). Za ovu priliku, izložbeni model Alfa Romeo Sauber F1 tima, C37, bio je izložen u popularnom Vremeplovu (La Macchina del Tempo) kako još nazivaju Alfa Romeo muzej, gde je prestavljao vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti brenda. U Arezeu su takođe stalno izloženi modeli Alfetta 158 sa kojom je Nino Farina osvojio prvi Formula 1 šampionat 1960. godine i Alfa 159, sa kojom je Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio) ponovio taj uspeh sledeće godine.

Na jedan dan, ovo mesto prepuno istorije se pretvorilo u tribinu sa koje su ljubitelji mogli da gledaju Pirelli Formula 1 Gran Pri u Francuskoj, u saradnji sa televizijom Sky Sports. Da bi se dočarala atmosfera, tamo su bili ne samo šarmantni C37, već i originalna potpisana trkačka odela koja su nosili vozači Alfa Romeo Sauber F1 tima, Šarl Leklerk (Charles Leclerc) i Markus Erikson (Marcus Ericsson) u svojim prvim trkama F1 šampionata za 2018. godinu.

Alfa Romeo Giulia je nedavno dobila nagradu Zlatni Kompas, najznačajniju svetsku nagradu u domenu dizajna, koju dodeljuje panel specijalizovanih eksperata, dizajnera, kritičara, istoričara i novinara, i ova nagrada će biti izložena u Alfa Romeo muzeju.

Nova Giulia, poput svakog Alfa Romeo modela, proističe iz savršene ravnoteže nasleđa, brzine i lepote, što je čini najvišim izrazom italijanskog stila u svetu automobilizma. Ona objedinjuje sve prepoznatljive karakteristike suštinskog italijanskog stila i jedinstvene elemente koje je Alfa Romeo brend doneo kroz ekstremno konstantnu evoluciju tokom 108 godina: besprekoran osećaj za proporcije, jednostavnost i superiorni kvalitet završne obrade svih površina, za inovativni dizajn koji je veran univerzalno cenjenoj tradiciji.