Nova Mercedes-Benz A-Klasa je mladalačka i dinamična kao i do sada, ali odrasla i udobna kao nikada pre. Ona daje potpuno novu definiciju savremenog luksuza u kompaktnoj klasi i donosi revoluciju u dizajnu enterijera. Tehnološki, nova A-Klasa ne samo da staje na prvo mesto zahvaljujući MBUX-u – Korisničkom iskustvu Mercedes-Benza, već nudi i niz funkcija koje su ranije bile privilegija luksuzne klase. U određenim situacijama vožnje ona po prvi put može da vozi poluautonomno, a MULTIBEAM LED farovi su dostupni na zahtev. Sve modele nove A-Klase takođe pokreću novi, efikasni dizel i benzinski motori. A iako je Mercedes-Benz zadržao sportski izgled, njegova korisna vrednost je porasla. Nova A-Klasa je dostupna za naručivanje.

„Četvrtom generacijom A-Klase postavljamo novu definiciju savremenog luksuza u kompaktnoj klasi. Da bismo to postigli, odabrali smo kombinaciju beskompromisno dinamičnog dizajna i intuitivnog operativnog koncepta“, kaže Brita Siger, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG, koji je odgovoran za prodaju vozila Mercedes-Benza. „Novim korisničkim iskustvom Mercedes-Benza MBUX stvaramo potpuno novo iskustvo za naše kupce.“

„Nove tehnologije moraju da usmere pažnju na ljude i olakšaju život. Nova A-Klasa to radi na mnogo načina i postaje emotivno privlačan i pametan saputnik“, kaže Ola Kalenius, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG za grupno istraživanje i automobile Mercedes-Benza. „Dobar primer jeste Korisničko iskustvo Mercedes-Benza MBUX: on kombinuje intuitivne i prirodne postupke sa pametnim softverom za učenje.“

„Nova A-Klasa predstavlja sledeći stadijum naše filozofije dizajna Sensual Purity i ima potencijal da uđe u novu dizajnersku eru“, kaže Gorden Vagener, glavni dizajner kompanije Daimler AG. „Čistim konturama i senzualnim površinama, predstavljamo visoku tehnologiju koja budi emocije. Oblik i telo su ono što ostane kada se nabori i linije svedu na najmanju moguću meru. Unutrašnjost automobila predstavlja moderni luksuz na nivou koji je ranije bio nedostižan u ovoj klasi. On prevodi pametnu tehnologiju u sveukupno emotivno iskustvo.“

Spoljašnji dizajn: Uvežbani purizam

Spoljašnjost nove A-Klase odiše sportskim izgledom, dinamičnošću i emocijom. Progresivni dizajn prednjeg dela sa niskim poklopcem motora, ravnim LED svetlima (opcionalno) sa hromiranim elementima i dnevnim svetlima nalik bakljama, osigurava emotivno privlačan, očaravajući izgled. Upadljiva zaštitna maska hladnjaka sa zvezdom Mercedesa, čija se silueta otvara prema osnovi automobila kao reinterpretacija svog prethodnika, karakterišu igle dijamantskog izgleda (opcionalno) i centralnu srebrnu prečku koja podvlači sportski izgled ovog modela.

Vozilo vizuelno produžava dugo međuosovinsko rastojanje i karakterna linija duž bočne strane. Poklopac motora pada više prema prednjoj strani vozila nego u prethodnoj seriji modela, naglašavajući dinamičan, uspravan prednji deo. Veći lukovi za točkove od 16 do 19 inča naglašavaju sportski izgled nove A-Klase i čine da vozilo pravilnije stoji na putu. Vozilo gledano otpozadi ima širi izgled zahvaljujući istaknutim bokovima kabine, što takođe ističe i ramena i šire razmaknute farove modularnog dvodelnog zadnjeg branika. Tanka zadnja svetla sastoje se iz dva dela.

Sa Cd vrednošću od 0,25 i frontalnom površinom (A) od 2,19 m2, nova A-Klasa je aerodinamički lider u svom segmentu i bolja od prethodnika (Cd vrednost: od 0,26/frontalna površina: 2,20 m2). Po prvi put u kompaktnoj klasi, Mercedes-Benz koristi dvodelni AIRPANEL (opcionalno dostupan). Ovaj sistem otvora za vazduh iza rešetke hladnjaka otvara svoje podesive otvore u zavisnosti od potrebe za hlađenjem. Postoji dodatni sistem za primanje vazduha ispod registarske tablice, što dodatno poboljšava performanse sistema.

Unutrašnji dizajn: Revolucija iznutra

Unutrašnjost nove A-Klase je potpuno redefinisana svojim modernim, avangardnim izgledom. Mercedes-Benz je zauzeo sasvim nov pristup, pokrećući revoluciju u kompaktnoj klasi s potpuno novim osećajem prostranosti. Jedinstvena unutrašnja arhitektura je posebno oblikovana avangardnim dizajnom prednje ploče: po prvi put je izostavljen deo koji se nadvija nad instrumente. Zahvaljujući tome, glavno telo instrument table u obliku krila proteže se od jednih prednjih ulaznih vrata do drugih bez vidljivog prekida. Široki ekran (opcionalno) je potpuno samostalan. Ventilacioni otvori sportskog izgleda nalik turbinama predstavljaju još jednu istaknutu karakteristiku.

Instrument tabla je podeljena na dva trodimenzionalna horizontalna dela: donji deo vizuelno je brazdom odvojen od glavnog tela instrument table tako da izgleda kao da lebdi iznad nje. Ambijentalno osvetljenje pojačava ovaj efekat, naglašavajući utisak slobodnog lebdenja podstrukture. Zahvaljujući opcionom ambijentalnom osvetljenju sa 64 boje, sad je dostupno pet puta više boja nego ranije. Ali nije samo raznovrsnost ta koja se povećala, jer emotivna prezentacija takođe postavlja standarde u ovom segmentu: različite boje su svrstane u sklop od po deset boja kako bi se omogućio prikaz avangardnog osvetljenja spektakularnim promenama boja.

MBUX ‒ Korisničko iskustvo Mercedes-Benza

Nova A-Klasa je prvi model Mercedes-Benza koji karakteriše potpuno novi multimedijalni sistem MBUX – Korisničko iskustvo Mercedes-Benza, što takođe uvodi novu eru u Mercedes me komunikacije. Jedinstvena odlika ovog sistema jeste njegova sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. MBUX se može individualizovati i prilagoditi korisnicima. Ovo stvara emotivnu vezu između vozila, vozača i putnika.

Ono čime se vozilo još ističe jeste široki ekran visoke rezolucije na kokpitu kojim se upravlja dodirom, navigacioni ekran sa tehnologijom povećane realnosti i pametnom glasovnom kontrolom sa prirodnim prepoznavanjem govora, koji se aktivira lozinkom „Hej Mercedes“. Na raspolaganju je i head-up displej. Ekran osetljiv na dodir deo je sveobuhvatnog koncepta MBUX kontrole dodirom – trijada koja se sastoji od ekrana osetljivog na dodir, touchpad panela  na središnjoj konzoli (opcionalno) i upravljačkih tastera na upravljaču vozila.

MBUX je revolucija korisničkog iskustva u automobilu. Emotivno privlačne karakteristike pokazuju razumevanje strukture kontrole i uzbuđenja kroz brilijantnu 3D grafiku maksimalne rezolucije koja se predočava, tj. izračunava i prikazuje, u realnom vremenu.

Novi i poboljšani Mercedes me servisi za komunikaciju pokreću se novom generacijom infotainmenta (obaveštajno-zabavni sadržaji) MBUX-a. Ovo uključuje navigacione funkcije zasnovane na Car-to-X komunikaciji između vozila (slanje informacija od vozila do vozila o događajima koji su registrovani senzorima, npr. iznenadno kočenje, intervencija ESP-a® ili ručno prijavljivanje nesreće od strane vozača), kao i funkciji Vehicle Tracker, koja pomaže da se pronađe parkirano vozilo, kao i da se dobije poruka ako je parkirano vozilo udareno ili odvučeno (po svemu sudeći dostupno od juna 2018).

Novi, efikasni benzinski i dizel motori

Sve nove modele A-Klase pokreću novi, efikasni motori: Prilikom izlaska vozila na tržište biće dostupna dva nova četvorocilindrična benzinska motora. Inovacije u M 282, radne zapremine 1,33 litara i do 120 kW, uključuju isključivanje cilindara (u početku u kombinaciji s prenosom 7G-DCT) i delta oblik glave cilindra. Drugi novi benzinski motor je M 260 sa zapreminom od 2,0 litara, 165 kW i 350 Nm. Nove karakteristike uključuju CAMTRONIC za bregastu osovinu i usisni ventil motora. Obe serije benzinskih motora imaju standardni filter za čestice.

Nov je i četvorocilindrični dizel motor (OM 608) sa zapreminom od 1,5 litara, do 85 kW i do 260 Nm. Najistaknutije kod njega su sistem za kontrolu izduvnih gasova koji je postavljen blizu motora, sa AdBlue® tehnologijom, turbo punjač sa optimizovanom reakcijom i unutrašnje hlađenje vode. Uvodi se i novi prenos 7G-DCT sa dvostrukim kvačilom. Slede još noviji motori. Rezervoar za gorivo ima standardni kapacitet od 43 litra, sa rezervoarom od 51 litra opcionalno dostupnim za vrhunske modele.

Nova A-Klasa je na zahtev dostupna sa stalnim 4MATIC sistemom za sve točkove, sa potpuno promenljivim obrtnim momentom. Ovaj sportski pogon na sva četiri točka je razvijen dalje, a sada nudi još više zadovoljstva u vožnji i efikasnosti. Koristeći prekidač DYNAMIC SELECT, vozač može uticati na 4MATIC karakteristike još više nego ranije. Komponente 4MATIC-a uključuju puštanje pogona na zadnju osovinu, koja je integrisana u automatski prenos sa dvostrukim kvačilom i diferencijalom zadnje osovine sa integrisanom sklopkom sa više lamela. Ovaj sistem se ne pokreće više elektrohidraulički već elektromehanički.