BORKOVIĆU NOVI BOD U HOLANDIJI U KVALIFIKACIJAMA ZA TCR EVROPE

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković osvojio je novi bod u šampionatu TCR Evropa, zauzevši peto mesto u kvalifikacijama u holandskom Zandvortu.

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target competition u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62 domogao se ukupnog salda od 56 poena u generalnom plasmanu i tako učvrstio svoje vođstvo od 20 poena u generalnom plasmanu.

Nakon impresivnog starta sezone i osvojenih maksimalnih 55 bodova na trkama u Francuskoj, Borkovićev Hyundai je prema propozicijama dodatno opterećen s maksimalnih 60 kilograma balasta i podignut na 100 milimetara, pa je sa ukupnom težinom od 1.325kg ubedljivo najteži i najviši automobil na stazi. Uz pomenute restrikcije, automobilu je smanjena snaga na 97.5%.

Uprkos otežavajućim okolnostima, Borković je prvi deo kvalifikacija završio na osmom mestu s vremenom 1:45.732, da bi kao jedan od 12 najbržih ušao u drugi deo kvalifikacija i s krugom 1:45.499 došao do pozicije pet i novog boda.

“Mnogo toga se promenilo na autu. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan kvalifikacijama, ali uzeo sam jedan bod. Zaista su preterali sa dizanjem automobila, podigavši nas na 10 santimetara, a druge na sedam. Balans automobila je mnogo loš, spustili su mu i snagu. Audi i Kupra sada su mnogo brži, Hjundai je mnogo usporen i opet će morati nešto da se menja. U nedelju startujem peti, u ponedeljak šesti. Najvažnije mi je da zadržim prvu poziciju u šampionatu”, rekao je Borković nakon kvalifikacija.

Prva trka biće vožena u nedelju, 20. maja u 12.20, a druga u ponedeljak, 21. maja u 14.55 uz direktne prenose na Drugom programu Radio televizije Srbije.