U Beogradu održano gradsko takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ 2018.

U Pionirskom gradu u Beogradu u organizaciji AMSS uspešno je održano 49. po redu, najstarije i najmasovnije domaće takmičenje osnovaca, “Šta znaš o saobraćaju”. Takmičenje je u teorijskom delu počelo rešavanjem saobraćajnih testova u 09.00, a u 10.00 nadmetanjem u vožnji bicikala, na poligonu spretnosti, odnosno na poligonu praktičnog ponašanja koji simulira saobraćajne situacije sa kojima se deca sreću u svakodnevnom životu.

Najuspešniji u generalnom plasmanu u ekipnom delu gradskog takmičenja pokazali su se osnovci sa Zvezdare. Drugi po uspehu su takmičari sa Novog Beograda, a na treće mesto su se plasirala deca osnovnih škola iz Obrenovca. U pojedinačnom nadmetanju za učešće u nacionalnom finalu, koje će se u Beogradu održati 25. i 26. maja, u ekipu Beograd 1 plasirali  su se učenici Andrej Todorović sa Zvezdare ( B), Mirko Tomović (C) iz Obrenovca, Nina Polić (B) sa Zvezdare i Aleksandra Pantović (C) takođe sa Zvezdare. Mesto u ekipi Beograd 2 svojim rezultatom obezbedili su Igor Rakočević (B) sa N. Beograda, Nemanja Tomović iz Obrenovca, Anđela Miljević iz Zemuna i Anđelina Mandić iz Obrenovca.

Posle nacionalnog finala, najbolje plasirani učenici iz grupe B (uzrast 10 – 12 godina) predstavljaće Srbiju na Evropskom FIA (Svetska automobilska federacija) prvenstvu, koje će se ove godine održati početkom septembra u Budimpešti.

Ovo takmičenje poznavanja saobraćaja ujedno je i zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je i ove godine održano uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, škola i sponzora.

Za ovogodišnji 49. ciklus takmičenja AMSS je odštampao 300 000 saobraćajnih testova koji su distribuirani do osnovnih škola preko poslovih jedinica AMSS i školskih uprava i Ministarstva prosvete.Testovi su štampani na srpskom, kao i na šest jezika nacionalnih manjina u Srbiji, na Mađarskom, Rumunskom, Rusinskom, Hrvatskom, Slovačkom i Albanskom.

Veliko je zadovoljstvo sresti i nagraditi najbolje poznavaoce saobraćajnih propisa među najmlađima. Oni su najbolji promoteri opšte bezbednosti u saobraćaju rekao je direktor policije, general Vladimir Rebić. Kroz održavanje ovog takmičenja i ostalih aktivnosti moramo i ubuduće zajedno sa Auto-moto savezom i ostalim nadležnim institucijama obezbediti što bolji ambijent, da deca budu bezbedna u saobraćaju. To što je broj škola i dece koja učestvuju u takmičenju svake godine sve veći, ovo takmičenje čini veoma važnim i uspešnim. Čestitam osnovcima učesnicima, želim im sreću i na državnom takmičenju, a posebno na takmičenju u Mađarskoj, gde će predstavljati svoju zemlju, rekao je još Vladimir Rebić.

Drago mi se što je najstarije takmičenje beogradskih osnovaca ŠZOS održava baš u Pionirskom gradu, najlepšem mestu za takmičenje najmlađih, rekao je Gradski menadžer Goran Vesić. Osnovci su najugroženija kategorija učesnika u saobračaju, zato je važno što su ova deca naučila pravila u saobraćaju i stekla osnovno znanje, jer će tako biti zaštićeni kao najčešće žrtve. Beograd je ovde danas okupio najbolje poznavaoce saobraćaja iz osnovnih škola na jednom mestu, i u ime Grada Beograda ja im čestitam na dosadašnjem plasmanu i želim uspeh na državnom, kao što želim i da se neko od beogradskih pobednika posle državnog prvenstva plasira u reprezentaciju Srbije, koja će predstavljati zemlju na evropskom takmičenju. Zadovoljstvo je znati da su u ovogodišnjem ciklusu takmičenja učestvovale sve beogradske škole, rekao je još Goran Vesić.

Na evropskom takmičenju u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope Srpska reprezentacija, sastavljena od dve devojčice i dva dečaka, uzrasta od 10-12 godina (B) osvojila je u predhodnom periodu čak dve zlatne medalje. U Norveškoj 2014. i  u Crnoj Gori 2013. godine, a bronzano odličje im je izmicalo za samo jedan poen čak tri puta! U  Austriji 2015., Češkoj 2016. i Albaniji 2017. godine.

U skladu sa evropskim standardima u testove su ove godine uvedena nova poglavlja, sa simulacijom realnih situacija u saobraćaju. Testovi će biti teži nego predhodnih godina, a na poligonima spretnosti postavljeni su novi elementi. Same pripreme za evropsko će takođe biti dinamičnije, tako da se od naše ekipe ponovo očekuje visok plasman.