Nova Bosch dizel tehnologija nudi rešenje problema izduvnih gasova

BES Portraits

„Postoji budućnost za dizel. Danas, želimo konačno da stavimo tačku na raspravu oko budućnosti dizel tehnologije“. Sa ovim rečima je izvršni direktor kompanije Bosch dr Volkmar Dener, govoreći na godišnjoj konferenciji za medije, najavio odlučujući napredak u dizel tehonologiji. Nove tehnologije iz kompanije Bosch mogu omogućiti proizvođačima vozila drastično smanjenje emisije azotnih oksida (NOx) kako bi bili u skladu sa zahtevima budućnosti.

Čak i u RDE (eng. real driving emissions) testiranjima, emisije štetnih gasova vozila opremljenih novom Bosch dizel tehnologijom nisu samo značajno manje od trenutnih ograničenja, već i od onih postavljenih za 2020. godinu. Bosch inženjeri su postigli ove rezultate usavršavajući trenutne tehnologije. Nema potrebe za dodatnim komponentama koje bi samo povećale troškove proizvodnje. „Bosch pomera granice tehnoloških mogućnosti“, kaže Dener. „Opremljeni najnovijom Bosch tehnologijom, vozila na dizel će biti klasifikovana kao vozila sa niskom emisijom štetnih gasova, a opet cenovno pristupačna“. CEO kompanije Bosch takođe poziva na veću transparentnost u vezi sa emisijom CO2 i potrošnjom goriva, kao i da emisije CO2 budu merene pod realnim uslovima na putevima u budućnosti.

Rekordna očitavanja pod realnim uslovima vožnje: 13 mg NOx po kilometru

Od 2017. godine, evropsko zakonodavstvo zahteva da novi modeli putničkih automobila budu testirani u skladu sa RDE u kombinovanoj gradskoj, vangradskoj i vožnji auto-putevima kada emisija NOx ne sme biti veća od 168 miligrama po kilometru. Od 2020. godine, ovo ograničenje će biti smanjeno na 120 miligrama, ali čak i danas, vozila opremljena Bosch dizel tehnologijom mogu dostići skoro 13 miligrama NOx u standardnim zakonski kompatibilnim RDE ciklusima.

Ovo je otprilike jedna desetina preporučenog ograničenja koje će nastupiti 2020. Čak i u vožnji u posebno izazovnim gradskim uslovima, gde ispitni parametri premašujuzakonske zahteve, prosečna emisija Bosch testnih vozila ne premašuje 40 miligrama NOx po kilometru. Bosch inženjeri su postigli odlučujući napredak u proteklih nekoliko meseci. Kombinacija napredne tehnologije ubrizgavanja goriva, novorazvijenih sistema upravljanja vazduhom i pametno upravljanje temperaturom motora je omogućila ovakva niska očitavanja. Emisije NOx mogu ostati ispod zakonom propisanih normi u svim uslovima vožnje, bez obzira na to da li se vozilo vozi dinamično ili polako, u hladnim uslovima ili na letnjim temperaturama, na autoputu ili u gustom gradskom saobraćaju. „Dizel će ostati opcija u urbanom saobraćaju, bez obzira da li su vozači trgovci ili putnici“, kaže Dener.

Bosch je predstavio dokaz svoje inovativne prednosti na glavnom događaju za medije u Štutgartu. Veliki broj novinara, kako iz Nemačke tako i iz celog sveta, je imalo priliku da vozi test vozilo opremljeno mobilnom mernom opremom u gustom gradskom saobraćaju, pod posebno izazovnim uslovima. Rezultati zabeleženi od strane novinara, zajedno sa rutom, mogu se pogledati ovde. Kako mere smanjenja emisije NOx ne utičnu značajno na potrošnju, dizel zadržava svoju konkurentnu prednost u smislu štedljivosti, emisije CO2 i uticaja na čovekovu okolinu.

Veštačka inteligencija može povećati performanse motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Čak i sa ovim tehnološkim napretkom, dizel motori još uvek nisu dostigli svoj potpuni razvojni potencijal. Bosch sada planira da iskoristi veštačku inteligenciju kako bi nadogradio ovaj najnoviji napredak. Ovo će označiti sledeći korak ka glavnom cilju: razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji – osim odsustva CO2 – praktično nema uticaja na vazduh i čovekovu okolinu.

„Čvrsto verujemo da će dizel motori nastaviti da igraju važnu ulogu u opcijama za buduću mobilnost. Nakon proboja elektromobilnosti na velika tržišta, i dalje ćemo imati potrebu za ovim visokoefikasnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem“, kaže Dener.

Njegov ambiciozan cilj za Bosch inženjere je razvoj nove generacije motora na dizel i benzin, koji ne emituje štetne materije i azotne okside. Čak i u Nekartoru, ozloglašenoj crnoj tački zagađenja u Štutgartu, on želi da budući motori sa unutrašnjim sagorevanjem budu odgovorni za emisiju ne više od jednog mikrograma NOx po kubnom metru vazduha – ekvivalent jedne četvrtine ili 2,5 odsto današnjih ograničenja od 40 mikrograma po kubnom metru.

Bosch želi da ide još dalje: transparentnost i realna testiranja potrošnje i emisije CO2

Dener je takođe pozvao na obnovljen fokus na emisije CO2, koje su direktno povezane sa potrošnjom goriva. On je izjavio da testove potrošnje ne bi trebalo više izvoditi u laboratorijama već u realnim uslovima vožnje. Ovo će stvoriti sistem koji će se moći uporediti sa onim koji se koristi za merenje emisija štetnih gasova. „To znači veću transparentnost za naše kupce i veći fokus na klimatske akcije“, kazao je Dener. Štaviše, procena emisije CO2 je važnija od npr. razvoja baterija ili većeg rezervoara goriva:

„Potrebna nam je transparentna procena celokupne emisije CO2 koju proizvodi drumski saobraćaj, uključujući ne samo emisije štetnih gasova vozila već i emisije izazvane proizvodnjom goriva ili električne energije koja pokreće vozila“, izjavio je Dener. On je dodao da konačna količina CO2 omogućava vozačima električnih vozila realističniju sliku uticaja ovog oblika mobilnosti na klimu. Istovremeno, korišćenje ne-fosilnih goriva može dodatno unaprediti CO2 emisiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kôd razvoja proizvoda: etički dizajn tehnologije

Dener, koji je takođe zadužen za korporativno istraživanje i napredni inženjering, predstavio je javnosti kôd razvoja proizvoda kompanije Bosch. Ovo postavlja principe za razvoj Bosch proizvoda. Prvo, sjedinjavanje funkcija koji automatski detektuju ispitne cikluse je strogo zabranjeno. Drugo, Bosch proizvodi moraju biti optimizovani za ispitne situacije. Treće, normalna svakodnevna upotreba Bosch proizvoda bi trebalo da štiti ljudski život i da štedi resurse, kao i da štiti životnu sredinu što je više moguće.

„Dodatno, princip zakonitosti i naš slogan ’Tehnologija za život’ nas vode dalje. U slučaju nedoumice, Bosch merila vrednosti imaju prednost u odnosu na želje kupaca“, rekao je Dener. Od polovine 2017. godine, Bosch nije bio uključen u projekte klijenata u Evropi u vezi sa benzinskim motorima koji nisu koristili filter čestica. Ukupno 70.000 saradnika, pretežno iz odeljenja za istraživanje i razvoj, će proći obuku u vezi sa novim principima do kraja 2018. godine, kao deo najopširnijeg trening programa u istoriji kompanije, koja traje duže od 130 godina.

Tehnička pitanja i odgovori u vezi sa novom Bosch dizel tehnologijom – Šta izdvaja novu dizel tehnologiju?

Do danas, dva faktora su ometala smanjenje emisije NOx u dizel vozilima. Prvi je način vožnje. Tehnološko rešenje razvijeno od strane kompanije Bosch je sistem za upravljanje protokom vazduha u usisnom bloku. Dinamičan način vožnje zahteva podjednako dinamičnu recirkulaciju izduvnih gasova. Ovo može biti postignuto korišćenjem RDS-optimizovanog turbo punjača koji reaguje brže od standardnih turbo punjača. Zahvaljujući kombinaciji recirkulacije izduvnih gasova visokog i niskog pritiska, sistem upravljanja protokom vazduha u usisnom bloku je fleksibilniji. Ovo znači da vozači mogu voziti bilo kojom brzinom bez brige o emisiji štetnih gasova.

Podjednako je važan i uticaj temperature. Kako bi se obezbedila optimalna konverzija NOx, izduvni gasovi moraju biti topliji od 200 stepeni Celzijusa. U gradskoj vožnji, vozila često ne uspevaju da dostignu tu temperaturu. Bosch je zbog toga opredelio za sofisticirani sistem upravljanja temperaturom za dizel motore, koji aktivno reguliše temperaturu izduvnih gasova, i time obezbeđujući da izduvni sistem ostane vruć toliko da može da funkcioniše u stabilnom opsegu temperature i da emisije izduvnih gasova ostanu na niskom nivou.

Kada će ova tehnologija biti spremna za proizvodnju?

Novi dizel sistem kompanije Bosch je zasnovan na komponentama koje su već dostupne na tržištu. Kupcima su komponente dostupne u ovom trenutku i mogu biti pripojene proizvodnim projektima.

Zašto je gradska vožnja zahtevnija od vangradske ili vožnje na auto-putu?

Kako bi se obezbedila optimalna konverzija NOx, izduvni gasovi moraju biti topliji od 200 stepeni Celzijusa. U gradskoj vožnji, vozila često ne uspevaju da dostignu tu temperaturu, kada su automobili zaglavljeni u koloni ili su u „stani-kreni“ saobraćaju, a kao rezultat toga, izduvni sistem se u međuvremenu hladi. Novi Bosch sistem upravljanja temperaturom rešava ovaj problem aktivnom regulacijom temperature izduvnih gasova.

Da li regulacija temperature zahteva pomoćni 48-voltni grejač ugrađen u izduvnom sistemu ili dodatne komponente slične vrste?

Novi Bosch dizel sistem je zasnovan na komponentama koje su uveliko dostupne na tržištu i ne zahtevaju dodatne 48-voltne električne sisteme.

Da li će nova Bosch dizel tehnologija učiniti dizel motore značajno skupljim?

Bosch dizel tehnologija je zasnovana na komponentama koje se već koriste u aktuelnim vozilima. Napredak dolazi iz kombinacije postojeće tehnologije. Nema potrebe za bilo kakvim dodatnim komponentama, tako da smanjenje emisije štetnih gasova neće učiniti dizel vozila manje pristupačnim.

Da li će dizel motori izgubiti svoje konkurentske prednosti u vidu ekonomičnosti potrošnje i uticaja na klimu kao rezultat nove tehnologije?

Ne. Cilj naših inženjera je bio jasan: smanjenje emisije NOx uz zadržavanje prednosti dizel motora u smislu emisije CO2. Dizel motori će zbog toga i dalje imati pozitivan uticaj na životnu okolinu.

*Bosch fotografije