Trka Mille Miglia 2018: Legenda o brendu Alfa Romeo

Sada je sve spremno za jedinstveno uzbuđenje koje svake godine donosi ovo istorijsko podsećanje na trku Hiljadu milja, to legendarno takmičenje koje je opisano kao „najlepša trka na svetu“. Ova trka, koja se održava po 36. put ove godine, održaće se na tradicionalnoj trasi Breša-Rim-Breša, a Alfa Romeo će biti i automobilski sponzor i „počasni gost“. Naime, ove godine se obeležava 90-godišnjica od njegove prve pobede na ovoj legendarnoj trci koja se održavala od 1927. do 1957. godine.

Tačnije, bio je 1. april 1928. godine kada su Đuzepe Kampari (Giuseppe Campari) i Đulio Ramponi (Giulio Ramponi) zabeležili pobedu u modelu 6C 1500 Super Sport, jednom od remek dela Vitorija Jana (Vittorio Jano). Model je bio nepobediv zahvaljujući revolucionarnom mehaničkom dizajnu, uključujući i fiksirani tvrdi krov i motor sa superpunjačem. Ovaj vanserijski automobil je prešao stazu od 1.618 km pri neverovatnoj prosečnoj brzini od 84 km/h, i ostvario prvu od 11 pobeda koje je zabeležio Alfa Romeo, a sedam od njih je zabeleženo u uzastopnim godinama, od 1932. do 1938. godine: rekord koji više nikada neće biti oboren.

Želeći da ponovo oživi atmosferu koja je pratila ove epske podvige koje su ostvarili smeli ljudi na prašnjavim putevima prošlosti, od 19. maja, u Alfa Romeo muzeju u Arezeu (u Milanu) će biti izložena postavka „11 puta šampion“ (11 volte campione). Ovu postavku, koja će biti otvorena do decembra 2018. godine, posetioci će moći da pogledaju svakog dana od 10 do 18 časova (osim utorkom). A 19. maja, Areze će po prvi put u svojoj istoriji biti domaćin jedne etape trke Hiljadu milja, jer će omogućiti automobilima da učestvuju u vremenskim trkama (time trials) na internoj stazi u okviru muzeja.

Vlasnici automobila Alfa Romeo, kao i ljubitelji ovog brenda, moći će da prisustvuju samom događaju: samo tog dana, ulaznica za muzej će takođe uključivati i pristup spoljašnjem delu i stazi, kao i izložbi klasičnih automobila povezanih sa trkom Hiljadu milja, u organizaciji Italijanskog Alfa Romeo registra. Kako bi se napravilo mesta za automobile koji će učestvovati u ovoj trci, u subotu, 19. maja, posetioci će moći da koriste spoljni parking u ulici viale Luraghi, koji će biti povezan sa muzejom putem autobuskog prevoza u toku dana. Za više informacija posetite sajt www.museoalfaromeo.com. Besplatni uslužni prevoz će takođe biti obezbeđen između muzeja i železničke stanice Rho-Fiera, terminal linije metroa MM1, od 8 do 18 časova.

Impresivan Alfa Romeo muzej, poznat kao „Vremenska mašina“, otvoren je 24. juna 2015. godine i predstavlja srce pravog „brend centra“. Muzej je osmišljen u sklopu velikog projekta unapređenja od strane arhitekte Benedeta Kamerane (Benedetto Camerana) koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog brenda. Poput  prostora gde su izloženi ključni modeli iz kolekcije klasičnih automobila brenda Alfa Romeo,  cela ova lokacija je puna aktivnosti i dešavanja, pa tako imamo arhivu, internu stazu, prostor za događaje, kafić Alfa Romeo i salon sa prostorom za prezentacije.

Vozači Markus Erikson (Marcus Ericsson) i Čarls Lekler (Charles Leclerc) iz F1 tima Alfa Romeo Sauber, koji se trenutno takmiče u šampionatu Formule 1 za 2018. godinu će takođe biti prisutni 19. maja. Njihovo učešće je pravi dokaz o tome kako je trkački svet nerazdvojivo urezan u genetski kod brenda Alfa Romeo.

Markus Erikson: „Veoma sam srećan što ću učestvovati u trci Hiljadu milja. U pitanju je legendarni događaj i za mene će biti posebno iskustvo da učestvujem po prvi put.  Veoma sam ponosan na činjenicu da ću predstavljati Alfa Romeo na jednom ovakvom događaju, i jedva čekam da vidim sve te klasične automobile tamo, i zašto da ne vozim jedan od klasičnih modela Alfa Romeo“.

Čarls Lekler: „Za mene je velika čast da učestvujem u jednom takvom istorijskom događaju kao što je trka Hiljadu milja. Imam ogromnu strast prema automobilima, a posebno prema klasičnim automobilima, i biće mi veliko zadovoljstvo da vidim neke od njih na ovoj trci. Biće zabavno u ovoj posebnoj prilici voziti model Stelvio Quadrifoglio po ulicama Milana, kao  i klasični model Alfa Romeo.“

Prema tome, ova pobednička poseta Alfa Romeo muzeju u Arezeu predstavlja pravi omaž italijanskom brendu koji je učinio više nego bilo koji drugi brend da popravi sliku o trci Breša klasik u kolektivnom sećanju. U ovogodišnjoj trci učestvovaće nekoliko veličanstvenih klasičnih automobila Alfa Romeo – modeli 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS i 1900 Sport Spider – koji su inače izloženi u muzeju, a dolaze iz kolekcije zbirke FCA Heritage, odeljenja u okviru grupacije koje je posvećeno očuvanju i promociji istorijskog nasleđa italijanskih brendova u sklopu FCA grupe.

Za kraj, pored ovih rariteta, tu će biti i flota od 30 modela Giulia i Stelvio koje će brend staviti na raspolaganje organizatorima kao zvanična vozila za trku Hiljadu milja 2018. Ne postoji bolji dokaz o jačini veze koja spaja automobile iz prošlosti sa onima koji se danas prave. Vožnja u ovim modelima predstavlja originalan način da se oseti iskustvo trke i u isto vreme da se otkrije trkačka legenda brenda Alfa Romeo, još uzbudljivija u modelima Stelvio Quadrifoglio ili Giulia Quadrifoglio koji predstavljaju najbolji izraz nove generacije automobila Alfa Romeo i koji nose mitsku značku koja se još od 1923. godine dodeljuje modelima ovog italijanskog brenda koji imaju najbolje performanse.