Učešće KOTRA i Hyundai Srbije na ECO EXPO 2018, Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine

Privredna komora Zelena Srbija organizovala je ”ECO EXPO 2018” Međunarodni sajam zaštite životne sredine, u periodu od 12. do 13. aprila 2018. godine u BEL EXPO centru na Novom Beogradu. Događaj je otvoren od strane Ministra zaštite životne sredine.

Jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine bila je i KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) sa sedištem u Seoulu, u Republici Koreji. KOTRA je osnovana 1962. godine kao državna institucija, u svrhu promocije trgovine i investicija. Korea Business Center  stoji na raspolaganju kompanijama koje su u potrazi za određenim proizvodom ili uslugama, zajedničkim ulaganjima sa kompanijama iz Republike Koreje, i omogućava asistenciju pri povezivanju sa kompanijama iz Koreje.

Hyundai Motor Company već dugi niz godina posvećuje najveću moguću pažnju razvoju ekoloških vozila na električni, hibridni pogod kao i tehnologiju koja koristi gorive ćelije vodonika. Hyundai Motor Company je prvi proizvođač automobila u svetu koji je predstavio serijsku proizvodnu liniju za vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama, 2013. godine, i prodaju u 18 zemalja širom sveta. Kompanija je počela da istražuje tehnologiju gorivih ćelija 1998. godine i razvila je svoje prvo vozilo sa pogonom na gorive ćelije vodonika, bazirano na modelu Santa Fe.

Na nedavno završenom 88. sajmu automobila u Ženevi, Hyundai je predstavio svetsku premijeru svog potpuno novog modela Kona Electric, nove generacije modela Hyundai Santa Fe i konceptnog automobila “Le Fil Rouge”. Premijerno za evropsko tržište, predstavljen je i Hyundaijev potouno nov model NEXO SUV, model sa pogonom na tečni vodonik. Potpuno novi model NEXO je prvi namenski SUV sa pogonom na tečni vodonik i predstavlja ambiciozan i inovativan duh Hyundai-a u oblasti alternativnih pogonskih agregata.

Sa potpuno novim modelom Kona Electric, Hyundai predstavlja prvi u potpunosti električni subcompact SUV na svetu. Ovaj model nudi praktičnost svojim kupcima koja je preko potrebna za svakodnevnu upotrebu, što ga čini pogodnim izborom za prvi automobil domaćinstva. Sa 204KS, autonomijom do 470 km i velikodušnom prostranošću SUV tipa karoserije, Kona Electric izražava stil života savremenih gradskih kupaca.Sa prvim SUV modelom koji poseduje pogonski agregat na vodonik  potpuno novi model NEXO, Hyundai preuzima vodeću ulogu u proizvodnji električnih vozila sa pogonom na gorive ćelije vodonika, povezujući čistu mobilnost sa najnovijim autonomnim voznim sposobnostima i pametnim naprednim sistemima pomoći pri vožnji.

Na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine Hyundai Srbija je predstavila IONIQ, model koji je u prodaji na srpskom tržištu od prošle godine. Prvi hibridni model automobila na svetu, koji može da ponudi tri različita električna pogonska sistema. Električni, hibridni, koji kombinuje snagu benzinskog motora sa snagom elektromotora i plug-in, koji takođe kombinuje snagu benzinskog motora sa snagom elektromotora i ima mogućnost punjenja baterije iz električne mreže.U Srbiji Hyundai nuditi opciju hibridnog vozila, budući da najviše odgovara potrebama domaćeg tržišta.

Hyundai Motor Company ima ambiciju da predvidi budućnost automobilskog tržišta i potrebe kupaca i da olakša svakodnevni život svojim vlasnicima. Sa tom željom je kreirao IONIQ, model koji se brzo prilagođava svakoj promeni načina života  svojih kupaca  pomeranjem granica kada su u pitanju hibridna vozila. IONIQ predstavlja jedinstvenu kombinaciju prvenstveno ekonomičnog, a u isto vreme zabavnog i atraktivnog automobila.

U potpuno novoj električnoj (EV) formi, IONIQ se napaja energijom ultra efikasne litijum-jonske baterije velikog kapaciteta. Plug-in Hibrid (PHEV) verzija efikasno kombinuje energiju goriva sa baterijom, kako bi se povećala autonomija i smanjila emisija izduvnih gasova. Bateriju je potrebno puniti električnom energijom. Konačno, hibrid (HEV) koristi benzinski motor i kretanje automobila za punjenje baterije koja poboljšava efikasnostost i dopunjuje snagu motora. Novi 1.6-litarski Kappa GDI motor kompanije Hyundai Motor razvijen je posebno za hibridne motore i ima najveći procenat termalne iskorišćenosti, od čak 40%.

Maksimalna izlazna snaga ovog motora je 105ks i kombinuje se sa snagom elektro motora maksimalne izlazne snage 43,5 KS. Hlađenje glave i bloka motora se vrši odvojeno kako bi se postiglo optimalno hlađenje. Direktno ubrizgavanje goriva se vrši kroz 6 brizgaljki pod pritiskom od 200 bara, što dodatno smanjuje potrošnju i emisiju CO₂. Pored toga, litijum-jonska polimer baterija ima izvanredne karakteristike punjenja i pražnjenja i optimalnu izlaznu snagu. Kontrola distribucije električne energije posebno je razvijena za hibridna vozila. Jedinstven sistem prenosa dvostrukog kvačila (DCT), obezbedjuje dinamično iskustvo u vožnji koje je specifično za IONIQ.

Hyundai Motor je jedan od vodećih svetskih proizvođača hibridnih vozila i u obavezi je da u skorijoj budućnosti svoju paletu ekoloških vozila proširi sa modelima sa niskom do nultom emisijom štetnih gasova u atmosferu.  Ovo je važan korak ka daljem napredovanju kompanije Hyundai Motor Company i njen doprinos očuvanju životne sredine na čemu vredno radi.