Novi Kia Ceed: Napravljen u Evropi i za Evropu

Kia Motors je nedavno otkrila novog Ceeda, koji će se javnosti premijerno predstaviti na salonu automobila u Ženevi. Novi Ceed – dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi – u svojoj 3. generaciji zahvaljujući inovativnim tehnologijama, zrelim i sportskim novim izgledom i odazivnijom vožnjom jača Kijinu prisutnost u C segmentu.


Od prve generacije cee’da, kojeg su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj počeli proizvoditi u decembru 2006., do sada su ih napravili više od 1,28 miliona. Novi oblik imena – cee’d je postao Ceed – jača njegovu reputaciju vozila iz Evropske zajednice (engl. Community of Europe) sa evropskim dizajnom (engl. European Design). Od 2012. su proizveli više od 640.000 primeraka postojeće generacije modela. U svojoj trećoj generaciji Kia od novog Ceeda očekuje još veći prodajni udeo.

Kao i njegovi prethodnici i novi model je dizajniran, razvijen i koncipiran u Frankfurtu, u Kijinom centru za dizajn, razvoj proizvoda, istraživanja i razvoj. Proizvodiće se u Kijinoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gde pored postojećeg cee’da proizvode i modele Sportage i Venga.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Kia Ceed je već više od decenije ključni model Kijinog neprestanog rasta u Evropi. Ceed, koji je isključivo namenjen evropskim kupcima, 2006. godine označio je Kijinu prekretnicu.

“Izgradnjom na novim temeljima novi Ceed nudi savremen i prepoznatljiv dizajn, kao i napredne tehnologije, koje unapređuju udobnost i bezbednost. Njegovi novi motori i oslanjanje omogućavaju zabavniju i odazivniju vožnju, dok će istovremeno i dalje nuditi jednak kvalitet, koji kupci očekuju od Kije. To će biti jedan od najinovativnijih automobila u svom segmentu.”

Novi model će debitovati početkom marta na salonu automobila u Ženevi, gde će biti premijerno predstavljena još jedna izvedba karoserije. Proizvodnja 5-vratnog hatchbacka počinje u maju. Prodaja novog Ceeda (isključivo) u Evropi počinje u drugoj polovini godine.

U 2017. C segment je predstavljao 22% svih prodatih vozila u Evropi i po količini je tradicionalno jedan od dva najveća segmenta. Aktuelni Ceed je u 2017. predstavljao 16% Kijine ukupne prodaje u Evropi i od lansiranja 2012. godine je pored Sportage-a jedan od najprodavanih modela Kia.

Michael Cole rekao je: “U 2006. Kia je na evropskom tržištu imala tržišni udeo od tek 1,5 posto. U 2017. smo već dostigli 3,0 posto*. Od dolaska Ceeda se Kijina godišnja prodaja više nego udvostručila – sa 225.000 vozila 2006. godine na više od 472.000 vozila u 2017. Srednjeročno nameravamo prodati 500.000 vozila godišnje. Tako će Ceedova porodica i dalje osiguravati održivi rast marke Kia u narednim godinama i ostaće jedan od naših najvećih bestselera.”

Ceed zauzima jedinstven položaj u Kijinoj prodajnoj ponudi, jer ga kupci doživljavaju kao najdinamičniji i sportski model, ali istovremeno i kao jednog od najpouzdanijih, praktičnih i prepoznatljivih. Kijin predstavnik u C segmentu, koji u svojoj ponudi nudi i GT i GT-Line izvedbe, predstavlja ‘središte’ brenda.

Michael Cole dodaje: “Ceed je postao prepoznatljiv na evropskim putevima, a kupci znaju šta predstavlja za Kiju. To je drugo ime za pouzdanost i kvalitet u segmentu, gde kupci cene njegove tehnologije namenjene bezbednosti i udobnosti kao i činjenicu da je dizajniran, razvijen i napravljen ovde u Evropi. Novi model nastavlja na tim čvrstim temeljima.”

Novi Kia Ceed nastao je u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Gregorija Gijoma, vođe evropskog dizajna, i Petera Šrajera, vođe korporativnog dizajna. Novi Ceed, pružajući dašak sportskog i emocionalnog dizajnerskog karaktera Kia Stingera, pruža samouvereniji izgled, koji je i emocionalan i precizan u svom delovanju.

Novi Ceed – niži, širi i sa dužim zadnjim prepustom u odnosu na prethodnika – donosi kabinu sa zrelijim sportskim izgledom. Ravne linije zamenile su prethodnikove zaobljene ivice, a prednja maska je evoluirala. »Tigrov nos« je nešto širi, otvor za protok vazduha postavljen je niže nego pre, a linearne linije uokviruju njegovo ‘lice’. Novi model u standardnoj opremi nudi LED dnevna svetla u obliku kocki leda, koje je preuzeo od prethodnikovih GT i GT-Line izvedbi. Profil karakterišu oštre, ravne linije, koje vizuelno produžuju poklopac motora i vozilu daju uspravniji izgled.

 

Veću dozu zrelosti i snage dočaravaju ramena s produženom vodoravnom linijom. Novi model je dobio širi C stub, koji je zadnjih nekoliko godina postao Kijin zaštitni znak, koji naglašava nazad pomaknutu kabinu. To daje gornjoj liniji prozora elegantiji izgled u obliku polumeseca. Nova zadnja LED dnevna svetla Ceedu omogućavaju bolju vidljivost i prepoznatljivost na putu. U kombinaciji sa ravnim linijama karoserije i suptilnim donjim spojlerom, Ceed nudi stabilniji izgled.

Novi Ceed će u petovratnoj, hatchback izvedbi biti raspoloživ u čak 12 boja karoserije. Kupci će moći birati između različitog dizajna i dimenzija naplataka – od 15-inčnih čeličnih, 16-inčnih čeličnih ili aluminijumskih do 17-inčnih dvobojnih, dijamantski brušenih aluminijumskih naplataka.

U unutrašnjosti je Ceed ergonomičniji nego ikada pre, a svuda u kabini su korišćeni materijali visokog kvaliteta. Ceed je dobio brojne arhitekturne detalje, koje su već dobili Kijini ostali noviji modeli, kao npr. vodoravno postavljena armaturna ploča, koja dočarava elegantniji izgled. Dizajn onima koji sede napred pruža više prostora u predelu nogu i zahvaljujući boljoj preglednosti napred nudi bolji osećaj otvorenosti.

Armaturna ploča je podeljena na dva dela: gornji s ‘plutajućim’ ekranom na dodir i zabavno-informativnim sistemom i donji, gde su prekidači za podešavanje audio sistema, grejanja i hlađenja. Centralna konzola je blago okrenuta prema vozaču za lakšu upotrebu u vožnji. U unutrašnjosti preovladavaju savremeni i na dodir mekani materijali, koji suptilno stvaraju prefinjen ambijent u kabini. Kupci mogu birati između metalnih završetaka ili onih od hroma u boji satena, a takođe je moguće birati između tapacirunga od tkanine, umetne ili prirodne kože. Uz doplatu su na raspolaganju i kožom presvučeni upravljački obruč i ručica menjača.

Novi Ceed, napravljen na Kijinoj novoj platformi K2, širi je u odnosu na prethodnika za 20 milimetara (1.800mm) i niži 23 milimetra (1.447mm). Njegovo međuosovinsko rastojanje i dalje ostaje 2.650mm, dok je prednji prepust kraći za 20mm (sada 880mm), a zadnji prepust je duži za 20mm (sada 780mm). Nova platforma omogućava Ceedu efikasnije iskorišćenje prostora. Novi model je dobio 395-litarski prtljažnik (pre 380-litarski) i više prostora u predelu ramena za one koji sede pozadi, više prostora za glave na prednjim sedištima i niži položaj sedenja.