Sa Nissan-LF Auto „asistentom“ potpuna kontrola Nissanovih automobila

Print

Jedini u Nissanovoj mreži u Srbiji, Nissan-LF Auto Centar nudi mogućnost vlasnicima vozila te marke da ostvare interaktivnu komunikaciju između vozača/vlasnika, automobila i servisera. Jednostavnom instalacijom OBD II adaptera, bez ikakvih funkcionalnih intervencija na samom vozilu, ovaj beogradski prodavac i serviser Nissanovih vozila pruža dodatnu uslugu zbog koje će se vozač/vlasnik osećati privilegovano, bezbedno i biti „za točak“ ispred ostalih „nisanovaca“ na našim saobraćajnicama.

Jedinstvena novotarija je zasnovana na najmodernijim komunikacionim i kompjuterskim tehnologijama: ODB adapter očitava podatke sa računara u vozilu – ne samo one dok vozilo miruje, već i mnogo drugih zabeleženih tokom voženje. Preko Bluetootha podaci se prenose na „pametan“ telefon korisnika. Vozači sa Android operativnim sistemom tokom vožnje ne moraju da aktiviraju aplikaciju jer se ona automatski pokreće, dok vozači sa iOS sistemom pokreću aplikaciju ali je mogu skloniti u „pozadinu“ i normalno koristiti svoj telefon. Količina podataka koji se prenose sa telefona na server je izuzetno mala – meri se u kilobajtima, a ni potrošnja struje iz baterije telefona tokom rada ove aplikacije nije bitno uvećana.

Nakon prijema podataka sa OBD adaptera, server u Nissan-LF Autu Centru automatski obraduje sve informacije na osnovu kojih vozač može da očekuje obilatu podršku u bilo kom trenutku tokom vožnje, kao i da primi informacije preventivne prirode – ako se ustanove vitalni nedostaci na vozilu.

ODB adapter radi kao dijagnostički uređaj i očitava veliki broj grešaka na vozilu, posebno na motornoj grupi. Kada otkrije greške, server direktno šalje informaciju vlasniku/vozaču na njegovu e mail adresu ili SMS poruku na telefon dežurnog servisera u Nissan-LF Auto Centru. Serviser poziva vozača i obaveštava ga o tipu greške i pomaže mu da izabere najbolje rešenje u tom trenutku. Na ovaj način mogu da se spreče veći kvarovi ili problemi koji bi mogli da proisteknu ukoliko se nastavi korišćenje vozila.

Istovremeno, odmah se može zakazati termin dolaska u servis Nissan LF-Auto Centra, koji će biti spreman za već ustanovljen problem na vozilu, pa se time štedi vreme vlasnika. U slučaju kvara i potrebe za angažovanjem servisera van teritorije na kojoj Nissan-LF Auto Centar nije u mogućnosti da pruži hitnu intervenciju, operater/servisni savetnik može da pruži najbolje preventivne informacije o stvarnom problemu kako vozač/vlasnik ne bi bio izložen riziku da platili neadekvatnu uslugu potencijalnim nesavesnim auto serviserima.

Ovaj „asistent“ raspolaže i drugim vrlo korisnim mogućnostima. Recimo, pre polaska na put, dok je vozilo još na parkingu, u samo nekoliko desetina sekundi, vozač može da obavi brzu dijagnostiku vozila i predupredi eventualne već postojeće greške koje bi tokom vožnje mogle da stvore manje ili veće probleme.

Nissan-LF Auto „asistent“ ima uvid i u trenutno stanje kočnica, pneumatika i akumulatora. U slučaju da akumulator ima manju snagu, a pre nego se desi da zakaže u najgore vreme – u zimskom periodu, službenik iz Nissan-LF Auto Centra će obavestiti vozača/vlasnika da vozilo doveze na kontrolni pregled kako bi se ustanovilo da li je neophodna zamena akumulatora ili se može osposobiti za redovnu funkciju.

Ako se vozač/vlasnik opredeli za ovu uslugu Nissan-LF Auto Centra, lišen je i posebne brige o stanju pneumatika, jer, na osnovu tipa pneumatika i načina vožnje koje je snimio ODB adapter, u centru znaju dubinu šara, a, ako ima potrebe, obaveštavaju vozača/vlasnika da doveze vozilo da bi se ustanovilo detaljno stanje pneumatika. Takođe, vozač/vlasnik jednostavno može da zakaže sezonsku zamenu pneumatika.

Na zahtev vozača, ovaj „asistent“ analizira stil i način vožnje pa servisni službenik konkretnim savetima pomaže da se optimizuju potrošnja goriva i habanje kočnica i pneumatika. Server u Nissan-LF Auto Centru analizira brzinu, broj kočenja, silu kojom se delovalo na kočnicu, “G” silu u krivinama i veliki broj drugih parametara koji su očitani tokom vožnje. Ovo je posebno važno za mlade i neiskusne vozače kojima ove informacije mogu da koriste za što bezbedniju vožnju i manju potrošnju goriva i delova na vozilu.

Ova usluga podrazumeva da će servisni službenik, na osnovu podataka iz servera o pređenoj kilometraži, obavestiti vozača/vlasnika o vremenu za redovan servis i dogovoriti obostrano prihvatljiv termin, ali i da će ga obavestiti o datumu do kog treba obaviti tehnički preged.

Za bezbednost vozača i ostalih učesnika u saobraćaju od izuzetnog je značaja da Nissan-LF Auto „asistent“ može da „prepozna“ saobraćajnu nesreću i da, u slučaju potrebe, pozove pomoć. Aplikacija na mobilnom telefonu omogućava da se prati način i stil vožnje uz vizuelno atraktivno osmišljene prikaze i animacije, uvid u trenutnu brzinu vožnje, ograničenja brzine na putu itd.

Preko aplikacije, vozač/vlasnik može da pošalje informaciju Nissan-LF Auto Centru o bilo čemu vezanom za vozilo, na primer, da “vuče” u jednu stranu, da ima vibracija, čudnih zvukova, o radu klima-uređaja ili bilo koju drugu informaciju, čak da pošalje fotografiju – recimo, oštećenja na staklima. Sve te informacije pomažu da se optimizuje dolazak u servis i uštedi vreme – i vlasnika i onog potrebnog za intervencije.

Na kraju, mada ne i najmanje važno, aplikacija pomaže da se pronađe parkirani Nissan automobil, jer server „čuva“ tačnu lokaciju koja se prikazuje na zahtev vozača/vlasnika. Ovaj „asistent“ redovno obaveštava i o svim novostima u ponudi Nissan-LF Auto Centra.

ODB adapter, koji omogućava rad vrlo korisnog „asistenta“, košta 50 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a za godišnje održavanje sistema treba izdvojiti još 40 evra, uz napomenu da Nissan-LF Auto Centar sve vlasnike koji se opredele za ovu novotariju časti besplatnim jednogodišnjim održavanjem. U slučaju promene vozila, uređaj se može prebacivati sa vozila na vozilo ili prepustiti novom korisniku vozila na kome se već nalazi.