ODRŽAN E MOBILITI FORUM U OKVIRU SAJMA ENERGETIKE

Na koji način Sbija može da napravi korak napred u tehnološkom smislu, koji su to energetski, tehnološki i ekološki izazovi korišćenja električnih vozila, bile su samo neke od tema E mobility foruma, održanog u okviru Sajma energetike.

Ministarstvo energetike i rudarstva snažno podržava inicijativu asocijacije i udruženja jer direktno doprinosi našem ispunjenju ciljeva za obnovljive izvore energije.

“Korišćenje električnih vozila u direktnoj je vezi sa korišćenjem energenata. s obzirom na to da ona idu na struju, a da Ministarstvo energetike direktno nadležno za struju, i bavi se proizvodnjom struje, i poslovima oko toga, onda je nama u interesu da to što više zaživi. Spomenuo sam da imamo obaveze za povećanje učešća obnovljivih izvora energije, ovo je jedan od načina kako to može da se ostvari i zato podržavamo čitavu ovu inicijativu. u jednom delu formiranja radne grupe pri ministarstvu rudarstva i energetike koja će se baviti ovim pitanjima. Udruženje i asocijacija su pokrenuli dve inicijative koje su za svaku pohvalu, pravljenje studentske e formule, što je nastavak projekta koji je imao Mašinski fakultet, s tim što su ovde ujedinjena četiri univerziteta, što je neverovatan poduhvat.

Što se tiče super brzog punjenja elekrtričnih vozila, projekat je okupio izuzetno veliki broj radova  međunarodnih i domaćih stručnjaka i to je jedan od načina da još jednom pokažemo da novi razvoj kreira nove stručnjake, jer bez konkretnog posla ne možete dobijati dobre stručnjake. Ukoliko još uspe da ih zadrži da ostanu u Srbiji, to bi bilo savršeno”, kaže prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u ministarstvu energetike i rudarstva.

Na Forumu su predstavljena i dva projekta – CEE ChargeNET, koji obuhvata razvoj i izdradu brzih punjača nominanlih snaga od 11 22 50 i 150 kilovata u konzorcionom odnosu koji rade domaće firme. Prema rečima Ivana Vulovića, biće to prilika da se pruži šansa našem znanju, struci i nauci da pokažu da mogu da budu konkurentni. Drugi projekat je formiranje timova studenata iz četiri studentska centra u Srbiji Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, koji će raditi na razvoju i proizvodnji studentske e formule sa ciljem učešća na evropskim studentskim takmičenjima e formule.

“Forum bi trebalo da pošalje poruku svim relevantnim institucijama koji misle da mi kao društvo možemo da se pomerimo korak napred u tehnološkom smislu, ka naprednijim tehnološkim društvima. To je pre svega usmereno ka mladima, da im damo šansu da kroz konkretne projekte dobiju priliku da ostanu u zemlji i ne razmišljaju da je napuštaju. Želimo da studenti steknu nova znanja i stvaramo bazu koja će biti interesantna za investitore i investicije da bismo zajedno pomerili stvari na bolje”, istakao je Ivan Vulović, predsednik Nacionalne asocijacije elektricnih vozila (NAEV).

Prisutnima na Forumu obratili su se, između ostalih, i prof.dr Vladimir Popović, državni sekretar, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja,  Simon Cretnik, regionalni direktor Siemens-a za e-mobility kao i profesor dr Slobodan Vukosavić.

Organizatori E-MOBILITY FORUMA 2017 bili su Nacionalna Asocijacija Električnih Vozila (NAEV) i Udruženje Inženjera Elektrotehnike Srbije (UDIES).

.