Opel Insignia GSi Sports Tourer: Sportski karavan bez kompromisa

Oštra, precizna i moćna, sa novim motorom: nova Opel Insignia GSi Sports Tourer osvaja ne samo vozača, već i celu porodicu, jer ovaj automobil pruža maksimum vozačkog užitka, bez imalo kompromisa kada su u pitanju prostranost i praktičnost. Opel Insignia GSi Sports Tourer je u najkraćem, automobil bez kompromisa.

Nova Insignia GSi Sports Tourer nudi sve što sportski orijentisan vozač može da poželi: ovaj sportki karavan sada može da bude opremljen dizel motorom razvijenim baš za Opelov najveći model, a u pitanju je dvolitarski BiTurbo od 154 kW/210 ks, sa moćnim obrtnim momentom od 480 Nm (fabrički deklarisana potrošnja po NDEC (New European Driving Cycle): gradska vožnja 8.9 l/100 km, van grada 6.1 l/100 km, kombinovano 7.3 l/100 km, kombinovana emisija CO2 – 192 g/km). Standardna oprema podrazumeva FlexRide oslanjanje prilagođeno ovom sportskom modelu, inovativan pogon na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta, pneumatike sa izvanrednim prijanjanjem, kao i novi osmostepeni automatski menjač, sa polugicama za promenu stepeni prenosa smeštenim iza obruča upravljača.

Svi ovi dodaci obezbeđuju izrazito aktivan osećaj za upravljačem. Opelovi dizajneri su se potrudili da Insignia GSi Sports Tourer ima sportski izgled, koji prati njene performanse. Veliki hromirani usisnici za vazduh na prednjem delu, kao i diskretni zadnji spojler bez imalo nedoumice pokazuju da je ovo najbolji karavan u ponudi sa naglašenim sportskim ambicijama. Kabna takođe prati sportski dizajn karoserije. Vozač sedi iza kožom presvučenog upravljača, a opciono se nude i sportska sedišta koja je Opel razvio specijalno za GSi model. Ostali putnici takođe uživaju visok nivo komoditeta u Sports Tourer-u, sa obiljem prostora čak i na zadnjoj klupi, dok prtljažni prostor može da se uveća do 1.665 litara korisne zapremine. Tu je i kompletan Opel paket multimedijalnih sistema i povezanost sa mobilnim uređajima, a sve kroz Opel IntelliLink i Opel OnStar. To sve model Insignia GSi Sports Tourer čini praktičnim automobilom koji u svakodnevicu donosi i obilje uzbuđenja.

Najbolji motori, oslanjanje, kočnice: GSi je u svakom pogledu istinski ateta

Baš kao kada je u pitanju model Insignia GSi Grand Sport, inženjeri su fina podešavanja obavili na čuvenom Nirburgringu. Tu u Eifel planinama Opel vodi test centar za usavršavanje sportskih automobila. Opel je model Insignia GSi Sports Tourer opremio vrhunskim motorom koji obezbeđuje snažna međuubrzanja. U pitanju je novi dvolitarski BiTurbo dizel opremljen sekvencijalnim dvostepenim turbo punjenjem, koji isporučuje 154kW/210ks pri 4.000 obrtaja i maksimalni obrtni moment od 480 njutnmetara pri samo 1.500 obrtaja. Insignia GSi Sports Tourer BiTurbo ubrzava od nule do sto kilometara na čas za samo 7,9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 231 km/h.

Za vozače koji više vole turbo benzinske motore, predviđen je dvolitarski motor od 191kw/260ks i sa maksimalnim obrtnim momentom od 400 njutnmetra u rasponu od 2.500 do 4.000 obrtaja (fabrički deklarisana potrošnja po NDEC (New European Driving Cycle): gradska vožnja 11.5 l/100 km, van grada 7.1 l/100 km, kombinovano 8.7 l/100 km, kombinovana emisija CO2 – 199 g/km). Ovaj motor model Insignia GSi Sports Tourer do sto kilometara na čas ubrzava za 7,5 sekundi, a do maksimalnih 245 kilometara na čas.

Osnova za maksimalan užitak za upravljačem i vioke performanse je i novo GSi oslanjanje: kraće opruge snižavaju karoseriju za 10 milimetara u poređenju sa standardnim Sports Tourer-om, a specijalni amortizeri redukuju kretanje karoserije na minimum. Standardni FlexRide sistem prilagođava rad oslanjanja i upravljanja u delićima sekunde. Sistem takođe optimizuje rad pedale “gasa” kao i trenutke promene stepeni prenosa osmobrzinskog automatskog menjača.  Zavisno od odabranog moda vožnje – Standard, Tour ili Sport – upravljanje ili odziv pedale “gasa” može da bude “mekše” (Tour) ili direktnije čime se naglašavaju performanse i povećava nivo vozačkog užitka (Sport). Ekskluzivno u GSi modelu se nudi i Competition vozački mod, koji se aktivira putem ESP prekidača. Dupli pritisak na njega omogućava mnogo više zanošenja i napuštanja idealne putanje. A ako vozač želi da ima potpuno kontrolu nad svim faktorima koji utiču na vožnju, može da menja stepene prenosa uz pomoć polugica iza obruča upravljača.

Twinster pogon na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta, unikatan u svojoj klasi, savršeno se dopunjuje sa savršenim oslanjanjem i upravljanjem. Dupla spojnica koja menja klasičan zadnji diferencijal obezbeđuje mnogo precizniju raspodelu obrtnog moneta između točkova na zadnjoj osovini. To znači da se Insignia GSi Sports Tourer kreće po putanji koju vozač želi, a neprijatno podupravljanje, kada prednji točkovi klize ka spoljašnjosti krivine, je potpuno eliminisano.

Kako bi potencijal i performanse modela Insignia GSi Sports Tourer mogli da se prenesu do podloge, inženjeri Opela su ovaj sportski model opremili Michelin Pilot Sport 4 S pneumaticima i to na velikim točkovima prečnika 20 inča. Za efikasno kočenje pri visokim brzinama zadužene su moćne četvotoklipne Brembo kočnice sa diskovima prečnika 345 milimetara. Ka da se sve to sabere, i tome doda laka konstrukcija modela Insignia, dobija se veoma agilan automobil, sa preciznim upravljanjem, savršenim kočnicama i vrhunskim performansama.

Oštar dizajn i obilje komfora: Svakodnevni heroj u trkačkom stilu

Za enterijer važe isti standardi kao i za karoseriju: u kabini GSi Sports Tourer kombinuje prostranost i udobnost sa elementima karakterističnim za sportske automobile. To model Insignia GSi Sports Tourer čini jednako zabavnim za putnika, kao i za vozača, koji opciono može da sedi u sportskim sedištima specijalno dizajniranim za GSi verziju modela Insignia. AGR sertifikovana premijum sedišta sa integrisanim naslonima za glavu i izvezenim GSi logom nude vrhunsku bočnu podršku tokom oštre vožnje, ali i visok nivo udobnosti i na najdužim putovanjima. To obezbeđuju sistemi koji se kod modela Insignia Sports Tourer podrazumevaju: ventilacija, grejanje, masažeri i podesivi bočni oslonci. Kožom obložen upravljač je zaravnjen u donjem delu, a aluminijumske nožne komande dodatno naglašavaju sportski karakter automobila.

Međuosovinko rastojanje od 2.829 milimetara obezbeđuje obilje prostora u kabini. To je naročito prometno na zadnjoj klupi, koja obezbeđuje pun komoditet za tri putnika, dok su dva spoljašnja sedišta opremljena grejačima. Svi putnici uživaju u potpunoj povezanosti i zabavi zahvaljujući poslednjoj generaciji Apple CarPlay i Android Auto kompatibilnim IntelliLink sistemom. Takođe, putnicima je na raspolaganju i revolucionarni asistent u povezivanju, Opel OnStar, koji takođe nudi nove usluge i servise, kao što je bukiranje hotelskih soba i pretraživanje slobodnih parking mesta. Zahvaljujući 4G LTE WLAN-Hotspot, svaka Insignia Sports Tourer putnicima obezbeđuje brz pristup internetu.

Najatraktivniji detalji modela Insignia GSi Sport Tourer su hromom oivičeni prednji usisnici za vazduh, završetak izduvnog sistema, kao i zadnji spojler koji obezbeđuje neophodan aerodinamički potisak na zadnju osovinu. Kao i standarda verzija i Insignia GSi Sport Tourer poseduje prtljažnik zapremine 560 litara, koji se obaranjem zadnje klupe deljive po principu 40:20:40, povećava do zapremine od 1.665 litara. Kako bi utovar kabastog prtljaga bio što lakši, peta vrata se otvaraju bez upotrebe ruku, jednostavnim pokretom noge ispod zadnjeg odbojnika. Insignia GSi Sports Tourer poseduje još mnogo najsavremenijih sistema, od revolucionarnih IntelliLux LED® matrix svetala, pa do sistema koji upozorava na opasnost od frontalnog udesa, sa prepoznavanjem pešaka i autonomnim kočenjem.

Sve ove karakteristika čine model Insignia GSi Sports Tourer jednako brzim, praktičnim, komfornim i, pre svega, bezbednim automobilom.

33 godine tradicije: GSI modeli iz Opela

 GSi predstavlja skraćenicu od “Grand Sport injection”, a Insignia GSi Sport Tourer je definitivno automobil koji nastavlja tradiciju Opelovih sportskih automobila. Prvi model sa ovom oznakom bila je Manta GSi, kao i Kadett GSi (115 ks iz 1.8 motora) iz 1984. godine. Samo četiri godine kasnije 2.0 DOHC 16-ventilski motor u modelu Kadett GSi 16V raspolagao je sa 150 konjskih snaga. Prva Astra je bila pokretana ovim motorom, a 1993. godine ponuđena je alternativa u vidu 1.8 motora od 125 ks, u modelu Astra GSi. Predstavljeno je i više generacija modela Corsa u sportskom GSi izdanju, prva je bila Corsa A iz 1988. godine koju je pokretao motor od 100 konjskih snaga. Ponuda je zaključena (za sada!) avgusta 2012. godine modelom Corsa D.