Hyundai predstavio novu generaciju SUV modela sa pogonom na gorive ćelije vodonika!

Novi SUV prikazan na specijalnom događaju Hyundai Motor Kompanije, drugi je komercijalno proizveden model koji upotrebljava vodonik i koristi četvrtu generaciju tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija koju je Hyundai samostalno razvio i unapredio. Novi model, njegove mogućnosti i tehnologija gorivnih ćelija predstavljaju strategiju razvoja kompanije Hyundai Motor, njenih globalnih istraživanja, razvoja i programa testiranja.

Ovaj novi model učvrstiće vodeću poziciju i ulogu kompanije u sistemima sa pogonom na električnu pogonsku energiju zasnovanu na gorivim ćelijama, koja je započela kroz prvu komercijalnu proizvodnju vozila na gorive ćelije u 2013. godini. Novi model gorivih ćelija razvijen je na četiri ključne osnove koje se fokusiraju na efikasnost sistema gorivih ćelija, performanse (maksimalna izlazna snaga), trajnost i skladištenje u rezervoar.

Efikasnost sistema gorivih ćelija: Povećanjem efikasnosti gorivih ćelija, smanjenjem potrošnje vodonika i optimizacijom ključnih komponenti, efikasnost vozila je značajno poboljšana u poređenju sa prethodnim sistemom, primenjenim na ix35 Fuel Cell (Tucson Fuel Cell na nekim tržištima). Novi SUV se može pohvaliti novom efikasnošću od 60%, što je povećanje od 9% u odnosu na model ix35. Sa poboljšanom efikasnošću sistema, novi model ima domet od preko od 580 km sa jednim punjenjem (prema korejskim standardima testiranja).

Performanse: Maksimalna izlazna snaga motora novog modela povećana je za 20% u poređenju sa prethodnim, koji ima impresivnu snagu od 163 KS. Novi SUV sa pogonom na gorive ćelije takođe ima i poboljšani sistem hladnog starta automobila, prevazilazeći izazove pokretanja vozila sa pogonom na gorive ćelije na temperaturama ispod tačke smrzavanja. Arhitektura samog vozila je optimizovana kako bi se omogućilo startovanje automobila i na temperaturi -30 stepeni Celzijusa (22 stepena Fahrenheita), ugradnjom novih ključnih komponenti koje je razvio Hyundai. Osim povećanja mogućnosti novog automobila, poboljšanja komponenti – kao što su MEA (sklop membrane elektrode), bipolarne ploče su takođe pomogle u smanjenju troškova proizvodnje.

Izdržljivost: Koristeći visoko izdržljivu tehnologiju katalizatora, novi SUV sa pogonom na vodonik pruža još veću dugovečnost u odnosu na prethodni model. Skladištenje vodonika: Ovaj model automobila sa pogonom na tečne ćelije vodonika najnovije generacije ima značajno poboljšanu gustinu skladištenja vodonika u rezervoaru. Paket opcija rezervoara sada sadrži tri jednako velika rezervoara, za razliku od prethodne generacije koja se nudila sa dve različite veličine rezervoara. Gravimetrijski kapacitet rezervoara svetske klase (magnet za skladištenje vodonika po težini rezervoara) postignut je inovacijom u konfiguraciji i načinu postavljanja slojeva plastike, što je rezultiralo u smanjenju debljine.

Novi model koji će se serijski proizvoditi će takođe biti opremljen svim naprednim tehnologijama poslednje generacije za pomoć vozaču, uz veliku paletu pogonskih agregata koji koriste gorive ćelije vodonika. Detalji o novim ADAS karakteristikama biće objavljeni u januaru mesecu sledeće godine, zajedno sa zvaničnim nazivom modela. ,,Uz izuzetnu efikasnost, mirnih linija, bezkompromisnih performansi, naš SUV poslednje generacije sa pogonom na gorive ćelije vodonika predstavlja simbol ekološkog vozila budućnosti”, rekao je Lee Ki-sang, viši potpredsednik Centra Eco Technologija kompanije Hyundai Motor Group. ,,Hyiundai Motor će preuzeti vodeću ulogu u razvoju i proizvodnji ekoloških vozila, zelenih automobila, sa krajnjim ciljem da se postigne nulta emisija štetnih gasova.

Futuristički dizajn inspirisan prirodom. Novi FCEV nasleđuje upečatljive dizajnerske karakteristike od FE konceptnog modela, koji je bio predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Novi model zasniva se na dizajnu ranijeg koncepta, uzimajući organski i tekući oblik, inspirisan prirodom – vodom, naglašavajući svest o ekologiji. Novo vozilo odlikuje čist i smiren dizajn a istovremeno siguran i harizmatičan SUV stav, koji odražava sposobnost da se prelaze velike razdaljine u savršenom skladu sa prirodom. Nekoliko minimalističkih elemenata dizajna naglašava spoj tehničke zrelosti modela i najsavremenije tehnologije. Poziciona svetla odaju futuristički efekat koji ponovo odražava prirodu, predstavljajući ivicu horizonta.

Napredni izgled dopunjuju elementi spuštenih linija i lukova koji naglašavaju čist i miran dizajn. Vrata, ručke za otvaranje vrata, vazdušna zavesa – u kombinaciji sa vazdušnim tunelom unutar D-stuba –omogućavaju dodatnu aerodinamičnu efikasnost. Dizajn točkova SUV-a ima optimizovano nizak otpor vazduha, izradjenih od specijalne dvodelne konstrukcije. Čist i jednostavan izgled enterijera intuitivno integriše high-tech elemente, sa naglaskom na mirnoću. Široka i pregledna kontrolna tabla sa svojom visoko postavljenom konzolom, daje još superiorni položaj za vožnju ovog novog SUV modela , uključujući ergonomski dizajnirane intuitivne komande i AV ekran. Odražavajući spoljašnji dizajn, unutrašnjost karakterišu sofisticirane boje inspirisane prirodom. Zemljani tonovi dodatno doprinose skladu, upotpunjeni ekološkim bio-materijalima.

Nova mapa razvoja eko-vozila. Novi model će predvoditi planove Hyundai Motor kompanije za ubrzanje razvoja vozila sa niskim emisijama gasova, u skladu sa obnovljenim ciljem Hyundai Motor Grupacije – uvođenje 31 ekološki prihvatljivog modela (Hyundai Motor i Kia Motors) na globalna tržišta do 2020. godine. Ovaj novi razvojni plan takođe predstavlja sledeći korak kompanije u ostvarivanju krajnje ambicije stvaranja čistije sredine putem ekoloških vozila. Hyundai Motor planira da pristupi dugoročnom programu eko-vozila. Kompanija je posvećena budućoj liniji vozila koja obuhvata niz pogonskih opcija – električnih, hibridnih i sa gorivim ćelijama vodonika – kako bi odgovorila na različite zahteve i načine života svojih kupaca.

Podstaknuta većom globalnom potražnjom za efikasnim i ekološki prihvatljivijim vozilima, razvojna mapa postavlja cilj brenda da predvodi globalnu popularizaciju hibridnih vozila, proširujući svoju gamu na terenska i velika vozila. Još jedan deo plana je razvoj varijanti pogona sa 4WD i FR (prednji pogon , zadnja vuča), koji se konstruiše na vlastitom sistemu kompanije za prenos električne energije (TMED), koji je razvijen 2011. godine. Iako Hyundai Motor nastavlja da unapređuje svoje liderske pozicije na tržištu električnih vozila svojim aktuelnim IONIQ modelom, kompanija takođe ima za cilj da uspostavi liniju malih EV do velikih i luksuznih modela kao što je Genesis. Razvoj električnih vozila Hyundai Motor kompanije će se odvijati u više faza:

Ÿ Lansiranje EV verzije kompaktnog SUV modela Kona, u rasponu od 390km u prvoj polovini 2018.

• Lansiranje modela Genesis EV u 2021.

Ÿ Lansiranje EV sa daljinskim upravljanjem, sa opsegom od 500 km nakon 2021.

Osim toga, Hyundai Motor će raditi na unapredjenju svoje platforme proizvodnje električnih vozila, koja će omogućiti kompaniji da proizvede više modela sa dužim voznim opsegom. Hyundai Motor ima u planu da ojača svoje globalno liderstvo u tehnologiji upotrebe vodoničnih ćelija dodatnim istraživanjima i razvojem, kako bi se unapredile performanse i izdržljivost FCEV modela , čime bi se omogućilo da ovaj vid tehnologija bude ekonomičniji i pristupačniji, a samim tim bi se mogao primenjivati i na manje automobile. Kao odraz svojih zalaganja Hyundai Motor će u četvrtom kvartalu ove godine predstaviti i svoj novi model autobusa sa pogonom na vodonik .

Vodonik za dobrobit svih. Hyundai Motor će učestvovati u Hidrogen House-u, projektu gradske uprave Seula, prikazujući prototipe novih vozila sa pogonom na gorive ćelije vodonika počevši od danas do 17. novembra, promovisanjem vozila sa ovim vidom pogona i generalno dobrobiti vodonika kao pogonskog goriva automobila. Preko ovakvih inicijativa Hyundai Motor će pokazati kako bi popularizacija korišćenja vodonika kao izvora energije mogla, u ne tako dalekoj budućnosti, da doprinese opštoj dobrobiti drušva.

Hyundai Motor je prvi proizvođač automobila u svetu koji je predstavio serijsku proizvodnu liniju za vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama, 2013. godine, i prodaju u 18 zemalja širom sveta. Kompanija je počela da istražuje tehnologiju gorivih ćelija 1998. godine i razvila je svoje prvo vozilo sa pogonom na gorive ćelije vodonika, bazirano na modelu Santa Fe, u sklopu saradnje sa CaFCP (California Fuel Cell Partnership). Kroz više godina razvoja i proizvodnje,

Hyundai Motor je dokazao da su vozila sa pogonom na gorive ćelije vodonika konkurentna automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem u smislu sigurnosti i pouzdanosti. Hyundai Motor će predstaviti svoj novi SUV model sa pogonom na gorive ćelije vodonika početkom sledeće godine u Koreji, nakon čega sledi severnoamerička i evropska premijera. Kompanija će takođe razmotriti širenje raspoloživosti svog novog ekološkog modela na tržišta sa visokim potencijalom rasta prodaje ekoloških modela, kao što je na primer Kina.