Usavršeni dizel agregat pridružuje se Honda Civic gami

UPGRADED DIESEL ENGINE JOINS HONDA CIVIC LINE-UP

Usavršeni 1.6 i-DTEC dizel agregat od 120 KS pridružiće se Honda Civic gami u Evropi od marta 2018, pružajući izuzetnu kombinaciju performansi i efikasnosti. Novi agregat jedna je od prvih jedinica koje će biti zvanično testirane po novom jedinstvenom postupku testiranja lakih vozila (WLTP – Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures) na potrošnju goriva i ciklus emisija, koji ove godine stupa na snagu.

UPGRADED DIESEL ENGINE JOINS HONDA CIVIC LINE-UP

Dok su podaci iz poznatog testa NEDC (New European Driving Cycle) zasnovani na teorijskom profilu vožnje, WLTP ciklus je razvijen korišćenjem stvarnih podataka o vožnji prikupljanih širom sveta i projektovan tako da dovede do rezultata bližih stvarnom iskustvu vožnje.

Honda je unela značajna poboljšanja u agregat i izduvni sistem kako bi maksimizirala performanse. Unapređenja efikasnosti za novu Hondu Civic 1.6 i-DTEC dovode do ekonomičnosti u potrošnji goriva i emisiji CO2 počevši od 3.7 l/100 km (76.3 mpg)* i 99g/km (po WLTP ciklusu)*.

Unapređenje 1.6 dizel agregata obuhvata smanjenje trenja cilindara, koje je postignuto zahvaljujući klipovima izrađenim od veoma trajne legure čelika, hroma i molibdena, kao i ‘super brušenju’ unutrašnjih površina cilindara kako bi se omogućilo mirnije kretanje klipova.

UPGRADED DIESEL ENGINE JOINS HONDA CIVIC LINE-UP

Motor od 1,597 kubika koristi isti napredni Bošov sistem ubrizgavanja goriva kao i ranije i sadrži mali, veoma efikasni turbopunjač, sistem EGR (recirkulacija izduvnog gasa) niskog pritiska i ulazni otvor glave cilindra za jako usisavanje i kovitlanje. Snažna, laka i uska radilica kao i liveni blok motora sasvim su od aluminijuma i sa otvorenim prostorom oko cilindara minimalizuju težinu agregata. Za novi i-DTEC, cilindarskom bloku su pridodata  livena rebra kako bi se povećala strukturalna čvrstoća i, zahvaljujući tome, smanjene su buka i vibracije.

Hondin novi 1.6 i-DTEC je jedan od prvih motora koji će biti zvanično testiran postupkom Stvarnih emisija vožnje (RDE) radi validacije NOx i nivoa emisije čestica. Dizel pogonski sklop ima novi sistem NOx skladišnog konvertora (NSC) sa većim katalizatorima i višom sadržinom plemenitih metala (srebra, platine i neodimijuma) koji skladište gas azot-oksida do ciklusa regeneracije. Senzor za čađ precizno detektuje trenutak kada je potreban ciklus regeneracije, što produžava trajnost izduvne komponente.

Agregat 1.6 i-DTEC proizvodi 120 KS pri 4.000 obrtaja u minutu i 300 Nm obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja u minutu, tako da Civic do 100 km/h ubrzava za 10,4 sekunde.

UPGRADED DIESEL ENGINE JOINS HONDA CIVIC LINE-UP

Unapređeni agregat sklapa se u Hondinoj fabrici u Svindonu, a biće na raspolaganju kako za varijantu sa 4 tako i za 5 vrata novog Civic modela desete generacije.

Devetostepena automatska transmisija dodatno će uvećati opcije pogonskog sklopa modela Civic sredinom 2018. godine, što će biti prva primena na nekom automobilu sa pogonom na dva točka.

* Interni podaci Honde

WLTP

Svetski harmonizovani postupak testiranja lakih vozila (WLTP) projektovan je tako da obezbedi realnije uslove testiranja u cilju izračunavanja potrošnje goriva i emisije vozila.

Ciklus vožnje podeljen je u četiri dela sa različitim prosečnim brzinama: sporom, srednjom, velikom i izuzetno velikom. Svaki deo sadrži različite faze vožnje, zaustavljanja, ubrzavanja i faze kočenja. Za svaki novi tip vozila, svaka konfiguracija pogonskog sklopa testira se po WLTP postupku za najlakše i najteže varijante automobila.

UPGRADED DIESEL ENGINE JOINS HONDA CIVIC LINE-UP

RDE testovi

Testovi Stvarnih emisija vožnje (RDE) mere zagađivače poput NOx koje automobili emituju prilikom vožnje. RDE će se obavljati zajedno sa trenutno važećim NEDC i budućim WLTP ciklusima testiranja u procesu validacije.

RDE test se obavlja kao deo odobrenja za tip emisija na javnim putevima u stvarnom saobraćaju, primenom Prenosivog sistema za merenje emisija (PEMS). Najpre su samo emisije NOx i čestica bile obuhvaćene obaveznim ograničenjima. Inicijalno ograničenje RDE za dizel motore, emisije NOx iznosi 168 mg/km i stupa na snagu 1. septembra 2017. za nove tipove vozila.