Pick-up upoznaje životni stil – Mercedes-Benz X-Klasa

Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Beringweiß metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER

Pored toga što donosi progresivni dizajn poznat sa Concept X-KLASA-e koji je velikim delom nepromenjen za standardni model, nova Mercedes-Benz X-Klasa je jedinstveno raznovrsna po pitanju oblasti primene – može biti korišćena kao čvrsti, pick-up za sve terene ali u isto vreme i kao vozilo za urbani način života i kao porodično vozilo.

Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER

X-Klasa pomera granice postavljene pred klasično pick-up vozilo. Ona upotpunjuje svoje cenjene jake strane pick-up-a srednje veličine sa tipičnim Mercedes-Benz karakteristikema dinamičnosti u vožnji, komforom, dizajnom, bezbednošću, mogućnostima konekcije sa internetom i velikim mogućnostima individualizacije. Na ovaj način Mercedes-Benz ispunjava zahteve klijenata koji su se promenili i otvara ovaj segment za novu grupu kupaca.

Stoga je moguć izbor tri varijante dizajna i opreme kao i motori sa četiri ili šest cilindara, pogon na zadnje točkove, uključiv pogon na sve točkove kao i stalni pogon na sve točkove, kao i šestostepeni manuelni menjački prenosnik i sedmostepeni automatski menjački prenosnik. Uz sve ovo u ponudi je i šest vrsta presvlaka sedišta, koje uključuju i dve varijante kožnih presvlaka, takođe moguć je izbor između tri vrste ukrasnih elemenata cockpit-a i velikog opsega dodatne i dopunske opreme koju je razvio Mercedes-Benz. Sve ovo omogućava X-Klasi da bude prilagođena ličnom ukusu izahtevima za razliku od ostalih Pick-up vozila, kako vizualno tako i po pitanju funkcionalnosti.  Uvođenje na tržište je planirano u Novembru 2017 u Evropi.

Mercedes-Benz X-Klasa je razvijena imajući u vidu promene zahteva na internacionalnom tržištu Pick-up vozila. Zahtevi za Pick-up vozilima srednje veličine sa karakteristikama tipičnim za putnička vozila i komfornim karakteristikama je u porastu već godinama. U isto vreme, broj Pick-up vozila koja se privatno koriste je u porastu.

Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER

Na ova vozila stranke više ne gledaju samo kao na radna vozila. Kao prvi premijum proizvođač, Mercedes-Benz uzima u obzir ove promene – na osnovu svog opširnog iskustva i kompetenci u razvoju komercijalnih i off-road vozila, kao što su Unimog i G-Klasa-a razvijenih za teške uslove rada, Kao i vozila koja su takođe i odgovarajuća za rad i uživanje kao što su V-Klasa i Vito, i za putnička vozila koja predstavljaju jedinstvenost u modernom luksuzu i uživanju u vožnji širom sveta.

X-Klasa je namenjena veoma različitim grupama kupaca: od veleposednika i u Argentini, vlasnika kompanija i građevinskih preduzetnika u Australiji, porodicama koje privlače premijum proizvodi u Brazilu, indidvidualcima sa visokim nivoom svesnosti o trendovima u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji kao i sportskih avanturista na Novom Zelandu i u Nemačkoj.

Mercedes-Benz Pick-up će biti atraktivno cenovno pozicioniran u svom segment i u Nemačkoj će biti dostupan počev od 37,294 Euro (uključujući 19% PDV-a). Cene modela za ostala tržišta će biti objavljene kako vozilo bude uvođeno na tržišta.

Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER

Naporan rad, mnogo zadovoljstva: nova X-Klasa

Za razliku od ostalih Pick-up-ova, nova X-Klasa rešava očigledne suprotnosti: moderni dizajn i beskompromisnu robusnost, impresivne off-road mogućnosti i visok nivo dinamičnosti u vožnji, visok nivo komfora kombinovan sa stilom i uz sve to izuzetna funkcionalnost. Sve ovo X-Klasu čini Mercedes-om među Pick-up-ovima. Ovaj Pick-up za teške uslove isporučuje upravljivost i odlično ponašanje u vožnji koje zadovoljava mnoge zahteve – kako po pitanju dinamike u vožnji tako i po pitanju udobnosti tokom vožnje. Ovo je postignuto zahvaljujući komfornom sistemu oslanjanja sa finim podešavanjima koja se očekuju od Mercedes-a. Vozilo se sastoji od lestvičaste šasije(rama), zadnje pune osovine sa multilink oslanjanjem, prednjeg nezavisnog oslanjanja točkova i spiralnih (zavojnih) opruga na obe osovine.

Na ovoj platformi je nadograđen prepoznatljivi dizajn X-Klase koja je dostupna u tri modelne varijante koje odgovaraju različitim životnim stilovima i radnim okruženjima:

  • X-Klasa PURE osnovna varijanta je idealna za tešku, odnosno upotrebu zasnovanu na funkcionalnošću. Ona ispunjava zahteve koji se postavljaju pred radnu mašinu. U isto vreme njen dizajn i komfor čini je savršenom za posete strankama ili dobavljačima kao i za privatne aktivnosti.
  • X-Klasa PROGRESSIVE je namenjen osobama kojima je potreban robustan Pick-up sa komfornim funkcijama – kao vizit kartica za njihov posao (kompaniju), dok u isto vreme treba da bude udobno ali i prestižno vozilo za privatnu upotrebu.
  • X-Klasa POWER predstavlja vrhunski nivo dizajna i opreme. Ovaj model je namenjen strankama kojima su stil, performanse i komfor najviši zahtevi. X-Klasa POWER predstavlja vozilo koje opisuje životni stil ispred glavnog toka (mainstream) – pogodna za urbano okruženje kao i za sportske aktivnosti ili za uživanje u vožnji van uobičajenih puteva. Kroz svoj dizajn i visok nivo opreme ovaj model oslikava nezavistan i individualan životni stil.
Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER

Proširenje portfolija kroz kooperaciju u proizvodnji sa Renault-Nissan

Sa X-Klasa-om, Mercedes-Benz Vans proširuje svoj portfolio na četvrtu modelnu seriju i zatvara prazninu između komercijalnnih i putničkih vozila. Kao takvo vozilo Pick-up obeležava još jedan orjentir u okviru strategije rasta “Mercedes-Benz Vans goes global”.

Piskup sa zvezdom će se proizvoditi u proizvodnoj kooperaciji sa Renault-Nissan Alijansom. Proizvodnja za tržišta Evrope, Australije i Južne Afrike će početi u Nissan fabrici u Barseloni, Španija, 2017te.  X-Klasa-a za Latinsku Ameriku će se proizvoditi u Renault fabrici u Cordoba, Argentina, počev od 2019.  Sa Pick-up vozilom, Daimler AG i Renault-Nissan Alliance proširuju svoju stratešku saradnju koja je počela pre sedam godina.

Ovime je Mercedes–Benz dobio brzi i troškovno efikasan pristup segmentu Pick-up vozila srednje veliučine. Uz to obe kompanije imaju koristi od optimalnog iskorišćenja proizvodnih kapaciteta. Nissan je drugi po veličini svetski proizvođač Pick-up vozila srednje veličine sa nosivošću od jedne tone, i može se osvrnuti na više od 80 godina iskustva u proizvodnji i marketingu ovog tipa vozila.