Renaud Garcia-Fons osvojio glavnu nagradu na BMW Jazz Festivalu 2017.god

Pobednik BMW Jazz Festivala za 2017.god. je izabran: francuski basista Renaud Garcia-Fons i njegov trio bio je ubedljivi u nadmetanju sa nemačkom umetnicom Evom Kruse i njenim kvintetom, i svojim programom “Revoir Paris” uspeo da očara žiri. Nagradu je uručio dr. Nicolas Peter, član Upravnog odbora BMW AG, zajedno sa dr. Hans-Georg-KUPPERS, direktorom Odeljenja umetnosti i kulture glavnog grada Minhena.

Ovogodišnja tema festivala pod nazivom “Neverovatni bas” istakla je iz pozadine ovaj istument u prvi plan, učinivši da glavna zvezda tokom svih šest besplatnih matinea u finalu ostavi bez daha auditorijum potpuno rasprodate svečane sale BMW-og repzentativnog centra.

U predivnom performansu programa “Revoir Paris”, dok je svirao uobičajene niže bas tonove skoro kao na violini, basistu Renaud Garcia-Fons-a pratio je bubnjar Stephan Carracci i David Venitucci za harmonikom.

Fons je dobio nagradu od 10.000 evra i trofej dizajniran od strane BMW-og oficijelnog Dizajn Tima. Drugoplasirana Eva Kruz i njen kvintet, nagrađeni su 5.000 evra.

Garcia-Fons je takođe dobio i posebno priznanje od strane publike i tako  osvojio  ekskluzivan boravak u odmaralištu Schloss Elmau za njegov trio i gostovanje na godišnjem Jazz Classica festivalu u julu 2017. godine u organizaciji odmarališta. “Do sada je, počev od 2009. godine, 54 jazz ansambla iz čak 17 zemalja nastupalo na BMV Jazz Festivalu. U 2018, proslavićemo desetogodišnjicu BMW Jazz Festivala sa još više gostiju iz inostranstva i našim vernim posetiocima. Zadovoljstvo mi je da čestitam Renaud Garcia-Fons-u na uspehu i takođe bih iskoristio priliku da se iskreno zahvalim našim dugoročnim partnerima“, rekao je dr. Nikolas Piter. Tokom večeri finala, dr. Nikola Petar je najavio da će tema naredne 2018. godine biti: je “Jazz pokret”: BMV Svet vas poziva na ples!