Dodeljena ekološka priznanja na 53. salonu automobila

Na 53. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu u okviru pratećeg programa ove značajne manifestacije dodeljena su prestižna priznanja za doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine.

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava na tržištu Republike Srbije, agencija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centrom za motorna vozila šestu  godinu za redom sprovela je akciju za dodelu posebnih priznanja i izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO automobil godine u Srbiji.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma i metodologije ocenjivanja definisani su težinski koeficijenti po stepenu njihovog pojedinačog značaja u pogledu uticaja na životnu sredinu:  potrošnja – 30%, emisije štetnih materija – 30%, mogućnost reciklaže – 20%, buka – 10%, zapremina motora – 5% i snaga – 5%.

Prema dobijenim rezultatima, stručni žiri doneo je odluku da od osamnaest automobila kandidata iz najnovije produkcije, titula EKO automobil 2017. godine pripada modelu Citroen C3 1.6. Hdi.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016).

U skladu sa proklamovanim ciljem akcije o društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju za 2017. godinu posebno priznanje dobili su Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” za uvođenje električnih autobusa u javni gradski prevoz i Kompanija Delta Motors za uvođenje na tržište automobila na električni pogon.