Jeep® Grand Cherokee je perjanica brenda Jeep, kao i najnagrađivanije SUV vozilo u istoriji. Počev od njegovog predstavljanja 1992. godine, ovaj model pruža vrednosti kakve su sloboda, autentičnost, avantura i strast, pored vodeće uloge koju ima u segmentu vozila sa pogonom 4×4. Grand Cherokee takođe oličava pionirski duh koji pripada brendu Jeep i godinama se izdvaja kao jedan od modela koji na najbolji način predstavlja stalnu potragu za inovacijama.

Nakon predstavljanja modela Willys Wagon 1946. godine kao prvog SUV vozila u autoindustriji, usledila je pojava njegove luksuzne verzije, modela Jeep Wagoneer iz 1963. godine, a potom se 1984. godine pojavila i ekskluzivnija izvedba Grand Wagoneer. Nove standarde rafiniranosti je na tržište doneo Grand Cherokee koji se pojavio pre 25 godina, i koji je definisao kategoriju premijum SUV vozila.

Jeep Grand Cherokee se od 1992. godine proizvodi u  pogonu Jefferson North Assembly Plant (JNAP) u Detroitu, SAD, koji se prostire na 278.700 m2. Kamen temeljac za ovu fabriku položen je 31. maja 1989. godine. Prvi Jeep Grand Cherokee sišao je sa proizvodne trake 14. januara 1992.

Od samog početka, premijere na severnoameričkom auto salonu 7. januara 1992. godine, bilo je jasno da će Grand Cherokee biti hit: tada se najreprezentativniji model brenda Jeep i najnagrađivanije SUV vozilo u istoriji prvi put pojavilo prošavši kroz stakleni izlog u Cobo Convention centru u Detroitu. Počev od premijernog pojavljivanja, Grand Cherokee, kao perjanica u liniji, predstavlja standarde brenda Jeep kada je reč o snazi, udobnosti, inovativnosti i  kvalitetu izrade, a već više od četiri generacije ovaj model se redovno unapređuje novim tehnološkim funkcijama radi poboljšanja upravljanja u terenskoj i vožnji po putu, te radi postizanja neprevaziđenih  nivoa izvrsnosti.

Prva generacija modela Grand Cherokee 1992. godine (ZJ: 1993-1998) unela je niz inovacija u svoju kategoriju vozila: to je bilo prvo SUV vozilo sa bočnim vazdušnim jastukom na strani vozača, kao i prvo koje je u ponudi imalo tri različita sistema pogona na sve točkove. Ono je  postavilo i nove standarde vožnje, upravljanja i udobnosti u segmentu SUV vozila, zadržavajući legendarne sposobnosti terenske vožnje po kojima je ovaj brend dobro poznat. Glavni sadržaj na ovom vozilu bio je sistem pogona 4×4 Quadra-Trac. Povrh svega ovoga, Jeep Grand Cherokee proizveden je upotrebom 90 recikliranih materijala i bio je prvo Jeep vozilo koje je u ponudi imalo ABS na 4 točka, kao i automatski sistem upravljanja temperaturom. Kombinacija kvalitetne izrade, superiornih terenskih sposobnosti, kao i udobnosti u vožnji po putu, doprinela je  prodaji 1.000.000 Jeep Grand  Cherokee primeraka za svega četiri godine od pojavljivanja na tržištu.

Druga generacija modela Grand Cherokee (WJ: 1999 – 2004) predstavljena je 1998. godine i, među ostalim funkcijama vrednim pomena, obuhvatala je novi razvodnik Quadra-Drive: novi koncept pogona 4×4 uključivao je napredan prenos obrtnog momenta sa prepoznavanjem brzine. Na ovom sistemu su, po prvi put u autoindustriji, primenjene Vari-Lok osovine sa naprednim prenosom obrtnog momenta sa prepoznavanjem brzine, i to i na prednjoj i na zadnjoj osovini. Kombinacija prenosnog mehanizma Quadra-Trac II® i Vari-Lok  osovina rezultirala je u pojavi revolucionarnog sistema Quadra-Drive, koji je, bez ikakvog učešća vozača, održavao vozilo u pokretu, čak i kada je vučna snaga na jednom točku bila minimalna, a zahvaljujući čemu su vozači mogli da uživaju u vožnji u svim vremenskim uslovima. Novo rafinirano prednje vešanje omogućilo je prijatniju, klasičniju vožnju, sa krućim i snažnijim upravljanjem.

Sa trećom generacijom 2005. godine (WK: 2005-2010), perjanica brenda je redizajnirana, sa unapređenim voznim i karakteristikama upravljanja. Pored tri nova, stalno aktivna sistema pogona 4×4, dva nova razvodnika pogona, potpuno novog nezavisnog i prednjeg vešanja, upravljanja sa zupčastom letvom sa pužnim ozubljenjem – Jeep-ova novina – i potpuno novog 5-stepenog prenosa,  Grand Cherokee za 2005. godinu je takođe predstavio moćni 5,7-litarski HEMI® V-8 motor sa sistemom sa više različitih radnih zapremina (MDS), koji neprimetno isključuje četiri cilindra kada nije potrebna snaga 8 ventila.

Prilikom ponovnog uvođenja na tržište 2010. godine, aktuelna generacija modela Grand Cherokee (kao i WK: od 2011. do danas) pokrenula je preporod brenda Jeep, a poslednjih godina je doprinela i njegovom globalnom rastu. Ostvaren je neverovatan uspeh, tako da je vozilo nadmašilo cilj od 5,5 miliona prodatih primeraka od uvođenja prve generacije na tržište pre gotovo 25 godina. Pored bogate ponude standardne opreme, aktuelni Grand Cherokee uveo je novi 3,0-litarski Multijet dizel motor, 8-stepeni automatski prenos, vazdušno vešanje Quadra-Lift, kao i sisteme upravljanja vučom Jeep Selec-Terrain i Selec-Track, i novi, ekskluzivniji i napredniji paket opreme Summit koji karakterišu luksuzniji, kožom presvučeni enterijer i vrhunske pogodnosti.

Danas se Jeep Grand Cherokee prodaje u više od 100 zemalja širom sveta, a njegova linija obuhvata verzije Laredo, Limited, Overland, Summit i SRT, kao i novopredstavljeni model Trailhawk, specijalizovan za terensku vožnju. Pokreće ga efikasni 3,0-litarski V-6 turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, izveden sa Multijet II tehnologijom, kao i tri benzinska motora: 3,6-litarski Pentastar V-6, legendarni 5,7-litarski V-8, kao i moćni 6,4-litarski HEMI® V-8 motor, koji pokreće visoko-performantni model SRT. Svi motori su upareni sa 8-stepenim automatskim prenosom.

Modelom za 2017. godinu koji je predstavljen na Sajmu automobila u Njujorku u martu prošle godine, Grand Cherokee je dodatno unapređen kada je reč o stilu, standardnim vrhunskim sadržajima i nivoima opreme. Prošlomesečni debi brenda Cherokee na glavnim tržištima regiona Evrope, Bliskog istoka i Afrike, kojim je zaokruženo  obeležavanje 75-godišnjeg jubileja brenda Jeep, a koje je trajalo tokom cele 2016. godine,  uvelo je brend u suočavanje sa izazovima 2017. godine, u kojoj se obeležava 25 godina perjanice brenda.