Kompanija Renault Trucks radi na tehnologiji 3D štampanja metala

Tim inženjera i dizajnera kompanije Renault Trucks radi na proizvodnom procesu aditivna proizvodnja – 3D štampanje metala – kako bi se povećale performanse motora. Tehnologija budućnosti ubrzano postaje realnost, kao što se može videti na kompleksnim delovima koji su već ugrađeni u Euro VI motore i uspešno testirani.

Odeljenje za razvoj motora kompanije Renault Trucks u Lionu sa velikom pažnjom se bavi korišćenjem aditivne tehnologije za proizvode od metala prilikom budućih procesa proizvodnje motora. Prototip motora DTI 5 Euro VI Step C sa 4 cilindra konstruisan je isključivo upotrebom 3D štampe.

Iako je već urađen kompletan virtuelni dizajn motora, klackalice i poklopci ležajeva bregastog vratila su proizvedeni procesom 3D štampanja metala i uspešno su testirani pre ugradnje, tokom 600 sati rada na Euro VI motoru. “Projekat ima cilj da pokaže pozitivan uticaj delova od metala proizvedenih aditivnom tehnologijom na veličinu i masu (težinu) motora. Ovaj proces nam je omogućio da smanjimo masu motora sa 4 cilindra za 120 kg ili za 25%”, objasnio je Damijen Lemason/Damien Lemasson, projekt menadžer u kompaniji Renault Trucks. “Na osnovu sprovedenih testiranja, dokazana je trajnost komponenti motora izrađenih uz pomoć 3D štampe. Ne radi se samo o kozmetičkom ulepšavanju.”

Korišćenje aditivne tehnologija za proizvode od metala otvara nove mogućnosti za razvoj termo motora. Ovaj proces štampanja može se koristiti za izradu složenih organskih oblika, s obzirom da se materijal dodaje u slojevima. Osim toga, proces omogućava da se optimizuje dimenzionisanje delova i smanji broj operacija prilikom montaže, a samim tim i broj komponenti u motoru. “Aditivna proizvodnja smanjuje ograničenja i oslobađa kreativnost inženjera. Ovaj postupak nudi potpuno nove perspektive u pogledu tehnologije motora u budućnosti,   jer će biti lakši i funkcionalniji, a imaće optimalne performanse”, dodao je Damijen Lemason. Broj komponenti u motoru DTI 5 smanjen je za 25%, tj. ugrađeno je 200 delova manje.

3D štampanje metala donosi mnogobrojne prednosti transportnim kompanijama. Prevoznici će biti u mogućnosti da poboljšaju ukupne operativne troškove svojih flota, s obzirom na to da će manja zapremina motora povećati nosivosti vozila i smanjiti potrošnju goriva. U bliskoj budućnosti, ova metoda proizvodnje bi mogla da se koristi za vrlo specifične namene, kao i za male serije. Nakon uspešnih početnih testiranja, inženjeri kompanije Renault Trucks nastavljaju svoj rad na ovom proizvodnom procesu kako bi dodatno povećali performanse i funkcionalnost delova kamiona.