IntelliLux LED® prednji farovi nove generacije za novu Opel Insigniju

Opel će lansirati novu generaciju IntelliLux LED® svetala zajedno sa potpuno novom Insignijom, i to 2017. godine. Pored brojnih prednosti koje donosi ova nagrađivana matrična tehnologija, uvedena po prvi put prošle godine u Astri, rafiniraniji i sofisticiraniji IntelliLux LED® u novoj Insigniji se odlikuje dodatnim funkcijama, koje još više unapređuju vidljivost tokom noćne vožnje.

insignia-intellilux-led

Kada je Opel predstavio vizionarski Monza Concept na IAA 2013., šef Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann),  najavio je da ova studija demonstrira ono što može da se očekuje od Opelovih automobila u budućnosti, tako da specijalisti kompanije za spoljno osvetljenje, nisu bili tek puki entuzijasti.

Oni su upravo „fino izbrusili“ (u međuvremenu nagrađivane) adaptivne IntelliLux LED® matrične farove nove Opel Astre, koji se sastoje od 16 LED segmenata – po osam sa svake strane vozila, tako da se automatski i konstantno podešava domet i distrubicija svetlosnog snopa u odnosu na svaku potencijalnu situaciju u saobraćaju.

Dok su se divili zadivljujućem Monza Conceptu, Opelovi stručnjaci za osvetljenje su se takođe pitali kako će svoju inovativnu matričnu svetlosnu tehnologiju integrisati u izuzetno tanka kućišta svetala nove generacije Insignije.

Opelovi eksperti su u potpunosti iskoristili prednosti razvoja LED tehnologije, koja se odigravala „brzinom svetlosti“. Tokom razvoja Astre, LED diode su postale kompaktnije i moćnije, a Opelovi inženjeri su iskoristili značajno bolje performanse da smeste dvostruko više LED segmenata (32) u kućišta svetala nove Insignije inspirisane Monza Conceptom, u odnosu na Astru.

Kao rezultat uglađenijih tranzicija između većeg broja LED segmenata, svetlosni obrasci mogu biti preciznije prilagođeni. Adaptivni IntelliLux LED® farovi nove Insignije iz tog razloga proizvode intenzivnije osvetljenje još boljeg kvaliteta.

Opel_ecoFLEX_Insignia_Notchback_MCE_768x432_2

„Iz Astre znamo koliko kupci cene prednosti IntelliLux LED® matričnih farova“, kaže Ingolf Šnajder (Ingolf Schneider), menadžer inženjerske grupe za spoljno osvetljenje. „Sada donosimo još napredniju, drugu generaciju ove inovativne tehnologije na tržište, i to zajedno sa potpuno novom Insignijom, uz dodatne nove funkcije koje dodatno poboljšavaju vidljivost tokom noćne vožnje.“

Da bi se dodatno unapredila vidljivost prilikom vožnje kroz krivine sa aktiviranim dugim farovima, inženjeri su dodali novu funkciju IntelliLux LED® matričnim farovima nove Insignije. Intenzitet svetlosti u unutrašnjim matričnim segmentima se podiže u zavisnosti od ugla upravljanja, da bi se poboljšalo osvetljavanje krivine.

Svaki IntelliLux LED® far se takođe odlikuje i funkcijom koncentrisanja svetlosnog snopa dugih svetala, što omogućava dodatno osvetljenje do daljine od 400 metara, tako da se na taj način dodatno poboljšava domet polja vidljivosti.

Uprkos  futurističkom DNK vizionarskog Monza Concepta, adaptivni IntelliLux LED® matrični farovi nove Opel Insignije ne mogu biti jednostavniji za primenu. Čim automobil izađe iz urbane zone, IntelliLux LED® farovi se automatski aktiviraju a zatim konstantno prilagođavaju dužinu i distribuciju svetlosnog snopa, u zavisnosti od svake moguće situacije u saobraćaju, bez obzira da li se radi o vožnji u gradu, otvorenom putu, autoputu ili skretanju i vožnji kroz krivine. Doslovno, nova Opel Insignia pretvara noć u dan, ali bez da zaslepljuje ostale učesnike u saobraćaju.