Fiat 124 Spider obeležava 50-godišnji jubilej

3. novembar 2016: legendarni Fiat kabriolet napunio je 50 godina. Prošao je kroz sudbonosne decenije prethodnog veka i stigao do današnjeg dana uz dodir elegancije i sportskog duha. Te davne 1966. aktuelno je bilo sanjarenje o Kaliforniji (California Dreamin), pa nije slučajno što je nova evolutivna faza u istorij brenda predstavljena u Los Anđelesu 2015. godine. Danas njegov stil otelotvoruje vanvremensku lepotu njegovog prethodnika.

fiat124spider2016-hr

 Istorijat

“Salon automobila u Torinu u znaku optimizma” – to je bio pozitivan slogan 48-og izdanja događaja koji je održan u halama zdanja Torino Esposizioni, 1966. godine. Salon automobila je dočekao posetioce veličanstvenim prikazom svetlosti i boja. Sjajne karoserije vozila reflektovale su jarka neonska svetla, pojačavajući efekat: bile su to 60-te a Italija je bila preplavljena talasima entuzijazma. Monetarna kriza iz 1964. i 1965. godine se završavala, a automobilska industrija je 1966. godine zabeležila rast od 8%. Od početka te decenije uloženo je preko 650 milijardi lira u obnavljanje i razvoj  fabrika kako bi se odgovorilo na potražnju koja je beležila rast iz godine u godinu. Pored stvaranja novih radnih mesta, automobili su predstavljali glavni pokazatelj standarda države i stepena njenog razvoja. Dok je želja za posedovanjem automobila bivala sve izraženija, konzervativni mentalitet koji je na automobile gledao kao na  nepotreban luksuz je i dalje bio snažan. Ovaj drugi koncept se pokazao kao pogrešan:  danas možemo  sa punim pravom da ustvrdimo da su automobili doprineli uspostavljanju istinskog nacionalnog jedinstva, skraćivanjem rastojanja, promovisanjem putovanja i podsticanjem međusobnog razumevanja. Možda se na njih gledalo kao na dodatnu opremu, međutim kao prevozno sredstvo, automobili su gotovo uvek bili i sredstvo za rad, pozivnica i odskočna daska za ambicije.

Štand kompanije Fiat izdvajao se samom svojom veličinom u sajamskoj hali, među štandovima 515 izlagača iz 13 različitih država: veoma sadržajna linija vozila prikazana na Salonu automobila u Torinu 1966. godine zadovoljavala je najrazličitije ukuse i potrebe i bila upotpunjena sa tri potpuno nova modela. Posetioci su imali priliku da se dive modelu Fiat Dino, čija proizvodnja je pokretana u to vreme i modelima kojima je kompletirana linija 124. Model 124 je bio inovativan automobil originalnog stila, novog koncepta upotrebe prostora, sofisiticirane konstrukcije i vrhunske bezbednosti. Fiat 124 predstavljao je rezultat posvećenosti brenda Fiat stvaranju brzog automobila, pristupačne cene, koji je bio u stanju da udobno preveze pet osoba sa njihovim prtljagom.

2017-fiat-124-spider-front-view

Na Salonu automobila je predstavljena i karavan verzija – Fiat 124 Familiare – ali će taj 3. novembar ostati zapamćen, pre svega, po modelu Fiat 124 Sport Spider. Ovaj model predstavljao je vrhunac evolucije u uzbudljivom, ali pristupačnom segmentu vozila u kojem je Fiat imao vodeću ulogu od završetka 2. svetskog rata, sa modelima kakvi su 1100 Spider, 1954. godine, 1200 i dvo-osovinski 1500 Bialbero, 1958. godine, 1500 S i 1600 S, 1961. godine. Model 124 Sport Spider bio je namenjen vozačima koji su očekivali briljantne performanse po pristupačnoj ceni: bio je to široko prihvaćen automobil sportskog duha. Štampa, koja ga je nazivala „savremenim događajem“, nije na njega nije gledala kao na običan automobil. To je bio savremen proizvod pošto je potrebu za prevozom zadovoljavao na uzbudljiv način, po razumnoj ceni, sa ubedljivim i ličnim stilom, odličnim performansama i inovativnim tehničkim rešenjima, posebno kada je reč o mehanici. Model 124 Sport Spider predstavljao je evoluciju limuzine 124 ali je istovremeno bio i istinski sportski automobil koji su ubrzo svi zavoleli. Fiat je dizajn automobila poverio dugogodišnjem partneru, kompaniji Pininfarina, svetski poznatom imenu automobilskog dizajna.

 

Novi 124 Spider se vraća na svetske puteve

Sjedinjene Američke Države su uvek bile ciljno tržište za Fiat 124 Sport Spider: ne slučajno, Fiat 124 Spider je predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu prošle godine. Sledeći tradiciju svog legendarnog imenjaka, model je krenuo da fascinira novu generaciju svojim tipično italijanskim stilom i performansama. 124 Spider predstavlja autentično iskustvo vožnje kabriolet vozila. Sa obiljem uzbuđenja, tehnoloških i sigurnosnih funkcija, prožet italijanskom elegancijom, on danas puni 50 godina.

2017-fiat-124-spider-dashboard

Dizajneri Centra za stil kompanije Fiat kreirali su automobil koji obuhvata klasičnu lepotu svog prethodnika bez da zapostavlja samu svoju suštinu u novoj perspektivi. Prednji kraj je smelog ali ne agresivnog izgleda, dok dve male izbočine na haubi govore o snazi motora. Bočne proporcije su kao kod pravog sportskog automobila, sa uzdužno postavljenim motorom, zadnjom vučom i uvučenim kokpitom: dizajn koji ukazuje počast prošlosti, projektujući je u budućnost.

Novi Fiat 124 Spider nadahut je nekim detaljima svoga prethodnika iz 1966. godine, koje reinterpretira na savremen način. Ima aerodinamičnu, vanvremensku sluetu, kao i klasične bočne strane, savršenih proporcija, nisko težište, uvučen kokpit i izduženu haubu kao kod pravog sportskog automobila. Reference starog modela su takođe primetne u gornjem delu rešetke, šestouganoj izvedbi hladnjaka, klasičnim „izbočinama“ duž haube, kao i u smelim, horizontalno postavljenim zadnjim svetlima. Slično tome, gornja, šestougaona rešetka hladnjaka nadahnuta je ekskluzivnim oblikom prednjih usisnika vazduha na starom modelu i podseća na strukturu u obliku saća sportske rešetke hladnjaka legendarnog modela 124 Spider.

Zadnji deo karakterišu dva elementa: zadnja krila u obliku lastinog repa i horizontalno postavljena zadnja svetla koja podsećaju na rešenja primenjena na prethodnom modelu. Izvedba zadnjih branika čija gornja površina je isturena ka poklopcu prtljažnika daje karakterističan V-oblik zadnjem delu vozila. Enterijer je dizajniran i izveden tako da putnicima garantuje maksimalnu udobnost, upotrebom visoko-kvalitetnih, mekih materijala. Ergonomičnost automobila je pažljivo osmišljena tako da unapredi osećaj vožnje, kao i kroz savršen raspored pedala, upravljača i prenosnog mehanizma.

2017-fiat-124-spider-rear-view-top-down

Fiat 124 Spider opremljen je pouzdanim 4-cilindarskim 1,4-litarskim MultiAir turbo motorom koji isporučuje 140 KS (103 kW) i najveći obrtni momenat od 240 Nm, koji je momentalno na raspolaganju pri 2250 ob/min. Motor je zadržao svoje upečatljive funkcije: 4 cilindra u redu sa aluminijumskom glavom, prečnik klipa od 72 mm i hod klipa od 84 mm, sa ukupnom zapreminom od 1368 cm3. Fiat 124 Spider postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi. Izvanredna dinamika automobila postignuta je i zahvaljujući pogonu na zadnje točkove, ekstremno dobroj raspodeli tereta i niskom težištu. Fiat 124 Spider je u ponudi sa 6-stepenim manuelnim prenosom sa nesmetanom, direktnom promenom stepena prenosa, ili sa automatskim prenosom. Vešanje i upravljanje omogućavaju izvrsnu dinamiku vožnje. U prednjem delu, novi 124 Spider ima elegantno, dvostruko  wishbone vešanje i multilink arhitekturu radi potpunog upravljanja vozilom sa spoljne strane u krivinama. Zahvaljujući električnoj podršci upravljanju sa dvostrukim prenosom, upravljanje je lako i sa brzim odzivom.

Kao posveta u okviru posvete, primerak novog modela 124 Spider America, koji se proizvedi u ograničenoj specijalnoj seriji od svega 124 numerisane jedinice, prikazan je na Salonu automobila u Parizu. Model je posebno opremljen u čast istoimenog modela, kojim je osamdesetih godina obeleženo 50 godina rada kompanije Pininfarina. Ne bez razloga, specijalna serija reprodukuje izvedbu u magnetno-bronzanoj boji tog slavnog modela. Kućišta spoljnih retrovizora su srebrne boje, dok su kožni umeci boje duvana. Novi 124 Spider America može, na zahtev, biti opremljen 17-inčnim alu-felnama klasičnog dizajna, kao i zadnjim nosačem za pakete. Ova dva elementa razvila je kompanija Mopar kako bi naglasila starinski karakter vozila. Naposletku, model 124 Spider America ima i slavljenički, numerisan bedž (124 za italijansko tržište, počev od kraja godine) kao i posebnu oznaku na rešetki hladnjaka. 6-stepeni sekvencijalni, automatski prenos je prvi put uveden na ovoj verziji. Od 1966. do 2016. godine: 50 godina legendarnog modela koji nastavlja da fascinira razvojem svog stila i konstantnim konstrukcionim kvalitetom, uz osvrt na svoju uspešnu prošlost. Kroz razvoj se poboljšava i ostvaruje nove ciljeve: Srećan rođendan, 124 Spider.