Putovanja – Hamburg: Primorska metropola koja budi čežnju za daljinom

Bildnummer: 2274 Aus der Bilddatenbank der Deutsche Zentrale f¸r Tourismus - http://www.bilddatenbank-dzt.de

Otkriti daleki svet i vratiti se u Hamburg: to je svakako najlepši program putovanja koji se može zamisliti. Kapija sveta, lepota na moru, primorska prestonica severa – čak i suzdržani stanovnici ovog starog trgovačkog grada teško uspevaju da sakriju ponos na svoj grad, njegovu atmosferu i kosmopolitski šarm kojim on zrači.

Bildnummer: 2274 Aus der Bilddatenbank der Deutsche Zentrale f¸r Tourismus - http://www.bilddatenbank-dzt.de
Bildnummer: 2274
Aus der Bilddatenbank der Deutsche Zentrale f¸r Tourismus – http://www.bilddatenbank-dzt.de

Vožnja po luci, zatim šetnja starim gradom i na kraju HafenCity, novi centar Hamburga. Ili obrnuto? Postoje mnogi načini kako da se približite fascinantnom šarmu ovog hanzeatskog i trgovačkog grada koji ima bogatu tradiciju, a istovremeno je toliko moderan. Međutim, potpuno je sigurno da vožnja po luci predstavlja osnovu za svaku uspešnu posetu Hamburgu. Sa platformi za iskrcavanje, kroz jednu od najvećih luka Evrope prolazi se barkasama, između ogromnih brodova sa kontejnerima, veličanstvenih okeanskih parnjaka i elegantnih jahti: doživljaj koji se može opisati rečju „nezaboravno”.

Deutschland, Hamburg, Speicherstadt, Fleet, Kehrwiederfleet
Deutschland, Hamburg, Speicherstadt, Fleet, Kehrwiederfleet

Poseta Hamburgu se produbljuje opuštenom šetnjom po starom gradu, gde su nekada otmeni trgovci kafom, čajem i začinima sklapali unosne poslove, a gde danas originalni restorani i kafići, smešteni među prelepim poslovnim i stambenim zgradama iz perioda između 17. i 19. veka, pozivaju na opuštanje. Tipičan za Hamburg je i istorijski kompleks Špajherštat, najveći povezani kompleks skladišnih zgrada izgrađenih od pečene opeke u stilu klasične arhitekture, postavljen na hiljade hrastovih panjeva i prožet malim gradskim kanalima.

hamburgg_sm_0188_DZT_intern

Hamburg današnjice i sutrašnjice može se otkriti u HafenCity-iju, gde nastaje jedan od najvećih evropskih građevinskih projekata u gradskom jezgru. Koncept pun kontrasta sa mešavinom tradicije moreplovstva i najmodernije arhitekture, čije je središte u delu grada smeštenom između Špajherštata i luke, gde nastaje primorski svet doživljaja sa mnogo radnji duž jednog širokog bulevara, koji vodi do Hamburg Cruise centra.

hamburg

Ko tu ne poželi da krene na krstarenje, sigurno je zagriženi „kontinentalac”. Svako će osetiti čežnju za dalekim, belim svetom, dok posmatra uplovljavanje i isplovljavanje najlepših i najvećih brodova za krstarenja. Stanovnici Hamburga neguju posebnu ljubav prema brodu Queen Mary 2, koji je ovde nezvanično pronašao svoju domaću luku. Svaki dolazak ovog ponosnog prekookeanskog broda proslavlja na hiljade posetilaca duž Elbe, često uz veliki vatromet i uvek sa pravim izlivima radosti.

Landungsbrücken_01a
Landungsbrücken_01a

Predivni pogled na primorsku vrevu grada pruža se sa vidikovca na Cruise centru, od „Biserne obale” duž Elbe sa raskošnim vilama i prvoklasnim restoranima ili od Megalan terasa, odakle se pruža neponovljiv pogled na novi simbol Hamburga Filharmonijsku zgradu Elba koja se nalazi na zapadnom kraju HafenCity-ija. Takođe, atmosfera lučkog grada može se osetiti i sa futurističke poslovne zgrade Dockland, koja se naginje oko 40 metara iznad Elbe i ima otvorenu terasu sa vidikovcem.

Šarm malo drugačije vrste pruža užurbani, pomalo otkačeni, alternativni deo grada St. Pauli i njegova „ulica greha” Reperban, kao i Riblja pijaca u Altoni, gde se svake nedelje, u cik zore, vrši licitacija sveže ribe (i još mnogo toga) – potpuno jedinstven doživljaj kupovine. Što se tiče kupovine, u Hamburgu će svako naći nešto za svoj džep. Na primer, na Jungfernštigu, mondenskoj šoping i finansijskoj zoni grada, gde počinje jezero Binenalster. Čak i u samom centru grada možete šetati duž lepe obale, kao i pokraj jezera Ausenalster, prostranoj zoni za odmor i razonodu u centralnoj zoni. I ako pomislite da Hamburžanima nikada nije dosta vode – onda ste potpuno u pravu.