OTVOREN AMSS CMV CENTAR ZA PROVERU VOZAČKIH SPOSOBNOSTI

U AMSS Centru za motorna vozila (AMSS-CMV) danas je održana konferencija za medije povodom predstavljanja i zvaničnog otvaranja prvog AMSS CMV Centra za proveru vozačkih sposobnosti, jedinog na Balkanu ove vrste, namenjenog pre svega vozačima sa invaliditetom. Tim povodom novinarima su se obratili predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, predsednik AMSS Mirko Butulija i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Jasmina Milošević, Mirko Butulija, Aleksandar Vulin i  Mihailo Pajević u obilasku simulatora

Podsetivši na probleme na koje nailazi ova kategorija vozača, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije zahvalio se Auto-moto savezu Srbije što je omogućio otvaranje jednog ovakvog centra, u kome će moći da se procenjuje sposobnost vozača, posebno osoba sa invaliditetom, i što če im na taj način biti omogućena samostalna vožnja i samostalniji  život.

Uz rezultate dobijene na simulatorima, pomoću kojih će biti moguća i realna procena sposobnosti vozača, uticaće se svakako na veću bezbednost u saobraćaju, istakla je direktorka  Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević i dodala da je veliki zadatak za sve nas da u budućnosti u što većem broju gradova u Srbiji otvaramo ovakve centre.

Auto-moto savez Srbije  ispunio je dato obećanje da će otvoriti najozbiljniji regionalni centar za testiranje vozača, i tako još jednom dokazao da je društveno odgovorna organizacija koja brine o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno osoba koje imaju neku vrstu invaliditeta. U AMSS CMV Centru za proveru vozačkih sposobnosti će ubuduće na posebnim simulatorima vožnje i najosetljivije kategorije drušva, kao što su osobe sa invaliditetom, moći besplatno da ispitaju fizičke i psihomotoričke sposobnosti kao i mogućnosti vožnje. Mi vodimo računa o najosetljivijim grupama u društvu i zato smo odlučili da produžimo svoju akciju usmerenu na invalide rata, i omogućimo im još godinu dana pravo na besplatan tehnički pregled u okviru mreže AMSS, uz polisu AMS Osiguranja od autoodgovornosti, i 50 odsto popusta na kupovinu Super članskog paketa AMSS, kojim ostvaruju besplatne usluge i uštede na putevima Srbije i kontinentalne Evrope,  istakao je Butulija.

Milan Božić, Mirko Butulija, Aleksandar Vulin, Jasmina Milošević i Mihailo Pajević

Ministar Aleksandar Vulin zahvalio se Auto-moto savezu Srbije što je izašao u susret inicijativi ministarstva i omogućio svim osobama sa invaliditetom da na savremen i precizan način utvrde svoju sposobnost za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, naglasivši da je prvenstveni motiv ove i sličnih akcija zaštita i podizanje kvaliteta života najosetljivijih kategorija stanovništva i pozvao sve kompanije da se ugledaju na AMSS i priključe sličnim akcijama.

U Centru za proveru vozačkih sposobnosti za sada se nalaze tri vredna simulatora: DriveOn,  izum domaćih inženjera i stručnjaka, koji ima zadatak da pokreće 3D virtualni prostor u kom se simulira vožnja, Driver test station 2 (simulator-merilo) koji se koristi za testiranje osnovnih funkcija vozača kao što su upravljanje, ubrzanje i kočenje i Vienna Test System – trening, uređaj za ispitivanje psiho-motoričkih sposobnosti vozača, namenjen za proveru sposobnosti svih kategorija  bez obzira da li se radi o profesionalnim vozačima, vozačima amaterima ili ljudima sa ograničenim funkcionalnim sposobnostima (osobe sa invaliditetom).

U svetu se u sličnim centrima na ovakvim simulatorima sposobnost vozača i karakteristike vozila procenjuju već oko dve decenije, a zahvaljujući ulaganju AMSS-a od sada će to biti moguće i u Srbiji.