KIA “sportage” četvrte generacije predstavljena novinarima u Barseloni

Popularnost koncepta SUV-a sve je veća. Prodaja automobila iz ovog segmenta neprekidno raste od 2009. godine dok se, recimo, segment sedana ili limuzina iz godine u godinu smanjuje. Ako se nastavi ovaj trend, uskoro će na svetskom tržištu godišnje biti prodato više SUV-a nego limuzina. Četvrta generacija popularnog Sportidža, Kijinog kompaktnog SUV-a stvorena je da ubrza ovo preuzimanje tržišnog primata.

CH9Q6838

Lansirana 9. jula 1993. godine prva generacija Sportidža predstavlja prvi model Kije motors sa pogonom na sve točkove. Uprkos ogromnom uspehu, proizvodnja ovog modela okončana je septembra 2002, godine, ali je ostala zapamćena kao prvi model SUV-a koji je postao široko dostupan kupcima.

Najvažnija stvar kod automobila je da li se dobro vozi. Ipak, ono što vas ćini najzadovoljnijim svojim automobilom je najčešće unutrašnji dizajn. Iskusni vozači tvrde da je vidljivost, lakoća kontrole, udobnost sedenja i veličina prtljažnika takođe veoma važna. Verovatno su sve ovo imali u vidu i konstruktori novog Sportidža unapređujući sve ove karakteristike ne samo da bi mogli da ih nabroje beć da ponude emocionalno zadovoljstvo.

Četvrta generacija Sportidža podiže gradski SUV na viši nivo koristeći kao čvrstu osnovu veoma uspešnu formulu svog prethodnika. Kada se prvi put pojavila 2010. godine treća generacija Sportidža R naišla je na ogromnu popularnost i bila nagrađena mnogobrojnim prestižnim dizajnerskim nagradama. Četvrta generacija Sportidža koju smo imali priliku da provozamo na saobraćajnicama u okolini Barselone nastavila je tradicionalnu inovativnost kijinih inženjera.

2T3A2341

Ono što se prvo da primetiti je svakako mnogo konfornija kabina što može zahvaliti povećanom međuosovinskom rastojanju od 30mm. Kapacitet prtljažnog prostora povećan je sa 465 na 503 litre. Zahvaljujući modernijem dizajnu smanjen je prvi bočni stub kao i spoljno ogledalo i time povećana bočna vidljivost. Povećanjem stakla na repnim vratima za 30mm i smanjenjem širine trećeg stuba poboljšana je vidljivost i pozadi. Prednja sedišta su veoma udobna sa maksimalnom potporom za vozača, a povećana je i udobnost na zadnjim sedištima. Proširen je prostor za odmaranje ruke, a dodat  je i prostor za odlaganje sitnica.

Spoljašnji dizajn krasi bočni izgled po ugledu na treću generaciju sa karakterističnim bočnim paralelnim linijama koje daju atraktivan sportski izgled. Prednja svetlosna grupa pomerena je nekoliko santimetara iznad prednje maske, dok su zadnja svetla ugrađena u branik po ugledu na prethodnu generaciju, ali većini novinara se taj koncept manje dopao.

Kako i dolikuje najnovijoj generaciji Sportidž sada ima puno bezbednosnih sistema koje omogućavaju nove tehnologije pa ga osim za 50% pojačane krutosti karoserije krase unapređeni sistem asistencije prilikom parkiranja, kruz-kontrol, detekcija tzv.”slepog ugla”, upozorenje na napuštanje saobraćajne trake, automatsko podizanje petih vrata ukoliko vozač stoji u blizini sa ključem u džepu duže od tri sekunde, unapređeni sistem vazdušnih jastuka, autonomno kočenje u slučaju opasnosti od sudara sa vozilom ili pešakom ispred, monitoring pritiska u gumama, automatsko podešavanje zraka prednjih farova pri mimoilaženju sa drugim vozilom itd.

CH9Q7950

Radi poboljšanja ionako dobrih karakteristika štednje goriva kod postojećih motora u četvrtoj generaciji Sportidža, osim smanjene ukupne težine, na raspolaganju za ugradnju je 1.7l dizel agregat koji je alternacija sa postojećom dvolitarskom verzijom. Motor od 2 litra koji smo vozili isporučuje 186 KS dok onaj od 1.7l ima 141 KS i najbolje vozne karakteristike u kombinaciji sa uštedom goriva kada je uparen sa sedmostepenim DCT menjačem i pogonom na prednje točkove od 17 inča.

Ovaj sedmostepeni dct menjač odlična je kombinacija karakteristika manuelne i automatske transmisije tako što automatski prebacuje brzine efektno i bez trzanja. Samo ime DCT u prevodu znači transmisija sa dvostrukim kvačilom, jednim za neparne i drugim za parne brzine.

Jedan od najvažnijih zadataka za inženjere koji su osmislili četvrtu generaciju Kije Sportidž bio je da otklone nedostatke u upravljivosti svoga prethodnika, a rešenje je pronađeno u novom sistemu servo upravljača (motor-driven power steering).

KIA Sportidž je igrao veoma važnu ulogu u istoriji SUV-a. Bio je stegonoša u razvoju ovog segmenta. Četvrta generacija otvara novu stranicu u priči o ovom modelu – pun novih tehnoloških rešenja i odličnih tehničkih karakteristika verovatno označava novu eru gradskih terenaca za sport i rekreaciju.