Nakon svetske pretpremijere na Sajmu automobila u Istanbulu prošlog maja, Fiat Tipo je danas predstavljen međunarodnim medijima. Nova kompaktna limuzina prodavaće se u  preko četrdeset zemalja širom područja Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Ovaj potpuno novi automobil sa četvoro vrata, od početka koncipiran kao trosegmentna limuzina, predstavlja oličenje koncepta „Rođen kao limuzina“ koji naglašava balansiran, suštinski italijanski dizajn koji garantuje karakter i stil bez žrtvovanja funkcionalnosti.

_AFP3304

Proizvod takvog pristupa je funkcionalan automobil koji pruža maksimalnu vrednost za dat novac – što je jedan od presudnih faktora u porodici funkcionalnih modela brenda Fiat – i pun je onoga što kupci zaista cene, uz jednostavnu liniju modela i transparentnu komercijalnu ponudu. Jasno je da FCA dodeljuje primarnu ulogu ovom modelu koji karakterišu izuzetno komforan enterijer i velika zapremina, sveobuhvatna linija modela i jedinstven stil kojim će učvrstiti svoje prisustvo u području Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Atraktivan i funkcionalan, Fiat Tipo kombinuje veliku zapreminu prtljažnika (520 litara) sa kompaktnim ukupnim dimenzijama (dug je 4,54 metra, širok 1,79 metara i visok 1,49 metara). Međuosovinsko rastojanje od 2,64 metra dodatno povećava odličan unutrašnji komfor.  Sve to još više naglašava italijanski dizajn, kako spolja tako i unutra, i čini ovaj automobil jedinstvenim u svom segmentu.

_AF28196

Svako može pronaći odgovarajući Fiat Tipo prema svojim potrebama i sklonostima. U području Evrope, Bliskog istoka i Afrike, linija će se sastojati iz tri nivoa opreme, četiri verzije motora (benzinski motori 1.4 16v Fire sa 95 KS i 1.6 1.6v E.torQ  sa 110 KS, i turbo dizel  motori 1.3 MultiJet II sa 95 KS i 1.6 MultiJet II sa 120 KS), dva sistema prenosa (manuelni sa pet ili šest brzina ili šestostepeni automatski, dostupan samo uz 1.6 E.torQ), palete različitih boja karoserije (pastelne i metalik boje), dve veličine alu-felni (16 i 17 inča) i četiri različite konfiguracije enterijera.

Novi automobil poseduje pouzdanu konfiguraciju vešanja za veoma preciznu vožnju, sjajnu stabilnost i izvanrednu udobnost: nezavisno vešanje tipa McPherson na prednjoj osovini i torzija na zadnjoj osovini. Te dve konfiguracije su optimizovane za smanjenje težine i time doprinose smanjenju potrošnje goriva.

_AFP3653_1

U pravom stilu brenda Fiat, novi Tipo opremljen je mnoštvom inteligentnih rešenja koji će svim putnicima olakšati život. Tu spadaju standardne funkcije i dostupnost sistema UconnectTM sa 5-inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir, Bluetooth hands-free sistemom, audio prenosom, čitačem teksta i prepoznavanjem glasa, AUX i USB ulazima sa mogućnošću integracije iPod uređaja, komandama na upravljaču, i na zahtev, zadnjom kamerom za parkiranje i novim sistemom navigacije TomTom 3D Touch.

Naziv modela – Tipo – koje se nalazi na emblemu predstavlja proslavljeno ime koje je Fiat koristio više puta tokom svoje istorije duge više od jednog veka. Jedan od modela koji je poneo to prestižno ime bio je automobil prodat u skoro dva miliona primeraka između 1988. i 1995. godine, nagrađen priznanjem „Automobil 1989. godine“ zbog svoje svestranosti, velikog kapaciteta enterijera i kompaktnih dimenzija eksterijera. Iste pobedničke odlike poseduje i novi Tipo, praktičan, funkcionalan model koji u skladu sa pravom tradicijom brenda Fiat pruža najbolji odnos opreme i cene, što je ključna vrednost svakog industrijskog proizvoda.

_AFP4342

Dizajniran da se izbori sa budućim izazovima, novi Fiat Tipo konstruisan je u Italiji u Stilskom centru brenda Fiat, razvijen je u Turskoj u saradnji sa Tofaš R&D, jednim od vodećih centara za istraživanje i razvoj u sklopu grupe FCA, i proizvodi su u fabrici Tofaš u Bursi – jednoj od najboljih fabrika automobila u svetu koja je nagrađena zlatnom medaljom za proizvodnju svetske klase.